"GASPROM" PREBOLEO KORONU: Posle velikog pada prodaje i smanjenja profita, ruski gigant povećava izvoz

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 01. 2021. u 22:11

Posle velikog pada prodaje gasa zbog pandemije korone koja je smanjila potrošnju plavog goriva, rukovodstvo ruskog giganta "Gasproma" opet trlja ruke.

ГАСПРОМ ПРЕБОЛЕО КОРОНУ: После великог пада продаје и смањења профита, руски гигант повећава извоз

"Gasprom" stoji odlično / Foto AP

Predsednik kompanije Aleksej Miler izjavio je da je devet evropskih zemalja povećalo kupovinu ruskog gasa. Ponovo raste izvoz u Tursku, Belgiju, Dansku i Grčku, a prodaja Slovačkoj i Holandiji dostigla je istorijske rekorde. Interesantno je da je u toku leta Turska prestala da kupuje ruski gas i tražila je da se smanje cene..

Posebno veliki publicitet u ruskim medijima prvih januarskih dana 2021. dat je početku transportovanja gasa u Srbiju preko kraka "Turskog toka", koji ima dve cevi dužine 930 kilometara. Gas koji stiže iz Turske preko Bugarske u Srbiju a zatim i u BiH kasnije će i u Mađarsku. Iz"Turskog toka" snabdevaće se i Grčka, Severna Makedonija i Rumunija.

U 2020. "Gasprom" je izvezao 179,3 milijarde kubika gasa. U firmi ne skrivaju da nisu uspeli da ostvare sve planove oko prodaje gasa Kini. Rusi su planirali da u Kinu izvezu namanje 4,25 milijardi kubika gasa a izvezli su 4,1 milijardu kubika. Kinezi su povećali kupovinu zadnjih dana minule godine. Gasovod "Snaga Sibira" službeno je bio pušten u rad u decembru 2019. Plan je bio da u toku 2020. Rusi izvezu pet milijardi kubika, a u 2021. dvostruko više. Kina je počela da kupuje značajnije količine gasa kad je njegova cena drastično pala.

Najveći proizvođač na svetu je u 2020. imao manju proizvodnju gasa u odnosu na 2019. za oko deset posto, a pad cene je uticao na smanjenje profita te kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba