BLEJK "PRAVI" KOMUNISTA: Posle smrti legendarnog obaveštajca koji je prešao na rusku stranu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 12. 2020. u 00:19

LEGENDARNI sovjetski obaveštajac Džordž Blejk, čije je pravo prezime bilo Behar i koji je umro u subotu u 99. godini u Moskvi, nije radio za novac kao mnogi drugi špijuni, već je iskreno verovao u komunizam. O Džordžu Blejku, bivšem oficiru britanske obaveštajne službe, koji je istovremeno radio za Sovjete, snimljeni su filmovi, a on je napisao i dve autobiografske knjige.

БЛЕЈК ПРАВИ КОМУНИСТА: После смрти легендарног обавештајца који је прешао на руску страну

Džordž Blejk kada je 1966. pobegao iz zatvora

Za sebe je Blejk u šali govorio da je strani automobili koji se prilagodio ruskim putevima. On se rodio u Holandiji, u Roterdamu, 11. novembra 1922. godine u porodici Holanđanke i Jevrejina rodom iz Egipta. Njegov otac Albert Behar je bio građanin Velike Britanije, a majka Ketrin Bejdervelen je bila Holanđanka. Detinjstvo je Blejk proveo u Kairu gde je završio francuski licej, a zatim britanski koledž.

Za vreme okupacije Holandije Džordž je aktivno učestvovao u Pokretu otpora Holandije. Bio je i hapšen, a zatim je pobegao i prebacio se u Britaniju. Stupio je u dobrovoljce Kraljevske vojne mornarice 1943. i promenio prezime Behar u Blejk. Kasnije je, 1943, počeo da radi u SIS (Sikret intelidžens servis), a posle kapitulacije Nemačke 1945. u Holandiji je uspostavljao veze britanske agenture.

Posle Drugog svetskog rata Blejk je vrbovao agente iz Istočne Evrope. Kao obaveštajac se pokazao vrlo sposobnim, pa su ga u oktobru 1948. poslali u Seul da bude rezident britanske obaveštajne službe SIS u Seulu. Glavni zadatak mu je bio prikupljanje informacija o sovjetskom Dalekom istoku i Sibiru. Za vreme rata u Koreji Blejk je bio zarobljen i iz logora je u proleće 1951. predao preko korejskog oficira pismo u sovjetsku ambasadu. Blejk je predložio saradnju i saopštio je važne informacije o engleskoj obaveštajnoj službi.

Posle primirja u Koreji 1953. Blejk se vratio u London i nastavio da radi u centrali MI-6. Od Blejka su dobijali informacije o tome kakve tajne o SSSR-u znaju Britanci. U decembru 1953. Britanci i Amerikanci su odlučili da prokopaju tunel do linija veze grupe sovjetske vojske u Nemačkoj, o čemu je Blejk informisao Moskvu. Znajući o tunelu, Rusi su ga koristili za slanje lažnih informacija da bi dezinformisali Britance i Amerikance. Ta operacija imala je veliki politički efekat.

Iz memoarskih knjiga se vidi da je Blejk saopštio imena oko 400 bivših građana socijalističkih zemalja koji su radili kao britanski agenti.

Blejka je otkrio saradnik poljske obaveštajne službe Mihail Golenevski, koji je 1959. pobegao u SAD i prešao da radi za CIA. Blejk je 1961. bio osuđen na 42 godine zatvora. On se nije osećao izdajnikom jer i nije bio Britanac, a osim toga poverovao je u komunističku ideologiju.

Posle četiri godine boravka u zatvoru pobegao je zahvaljujući svojim poznanicima i prebacio se u Moskvu, gde je i živeo od 1966. Po dolasku u Moskvu Blejk je radio u izdavačkoj kući "Progres", gde je prevodio Lenjinova dela na holandski. Osim toga, pod imenom Georgij Ivanovič Behter od 1974. radio je u Institutu svetske ekonomike i međunarodnih odnosa, izučavao je probleme Bliskog i Srednjeg istoka.

Nagrađen je Ordenom Lenjina i Ordenom crvene zastave.

PUTIN: BIO PROFESIONALAC

U TELEGRAMU koji je povodom Blejkove smrti predsednik Rusije Vladimir Putin poslao njegovoj porodici kaže se da je pukovnik Blejk bio vrhunski profesionalac, životno prekaljen i hrabar. On je dao veliki doprinos da se obezbedi strateški paritet i sačuva mir na planeti.

BEG IZ ZATVORA

IZ zatvora "Vormud - Skrabs" Blejk je pobegao 1966. uz pomoć engleskog režisera Tonija Ričardsona, koji je pomagao aktiviste koji su bili protiv toga da Britanija ima atomsko oružje. Blejku su u zatvor dostavili mini radio-stanicu. Dok su čuvari 22. oktobra 1966. gledali TV, Blejk se kroz prozor spustio improvizovanim stepenicama napravljenim od konopca. Blejka su njegovi drugovi prebacili u furgonu preko Lamanša u Belgiju, a zatim do Istočne Nemačke gde se povezao sa ruskim oficirima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!