VELIKI SKANDAL: Otkriveno masovno varanje na ispitima na najpoznatijoj vojnoj akademiji na svetu

Novosti online

23. 12. 2020. u 17:09

VIŠE od 70 kadeta u američkoj Vojnoj akademiji u Vest Pointu optuženo je za varanje na ispitu iz matematike, što je najgori akademski skandal od 1970-tih godina, prenosi "Ju-Es-Ej Tudej".

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Откривено масовно варање на испитима на најпознатијој војној академији на свету

Foto: EPA

Pedeset osam kadeta priznalo je varanje na ispitu, koji je održan onlajn zbog pandemije koronavirusa. Većina njih je upisana u program rehabilitacije i ostaće na probnom radu ostatak svog vremena na akademiji.

Drugi su podneli ostavke, a neki su se suočili sa saslušanjima koja bi mogla biti odlučena njihovim proterivanjem.

Reč je o najvećem varanju na ispitima na Vest Pointu od 1976., kada je istraga obuhvatila 152 učenika zbog varanja te je tada vojska imenovala posebno odelenje  koje je zaključilo da prava studenata nisu bila poštovana.

Skandal pogađa srž akademske  reputacije poštenja, podržane sopstvenim moralnim kodeksom, koji je bukvalno urezan u kamen: "Kadet neće lagati, varati, krasti ili tolerisati one koji to čine."

Tim Baken, profesor prava sa Vest Pointa, nazvao je skandal pitanjem nacionalne bezbednosti.

Utemeljena 1802, Akademija Vest Point ima gotovo 4000 polaznika kopnene vojske koji sudeluju u četverogodišnjem obrazovanju. Polaznici akademije obavezuju se na angažman u trajanju od pet godina nakon sticanja diplome u zamenu za besplatno školovanje koje stoji otprilike 225.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)