AMERIČKA RAKETA "UNIŠTILA" S-400: Predstavljen novi projektil, snimak napada izazvao buru (VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

19. 12. 2020. u 19:39

AMERIČKI gigant namenske industrije Lokid Martin je 17. decembra objavio snimak koji prikazuje simulirani napada na ruski PVO sistem velikog dometa S-400.

АМЕРИЧКА РАКЕТА УНИШТИЛА С-400: Представљен нови пројектил, снимак напада изазвао буру (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Promotivni snimak prikazuje "Preciznu udarnu raketu" (PrSM), koju Lokid razvija za istoimeni program naoružanja američke vojske. Razvoj projektila zemlja-zemlja je započeo 2016. godine, i predviđeno je da se ispaljuje sa višecevnog raketnog sistema M270A1 ili artiljerijskog raketnog sistema HIMARS.

Na snimku se vide dve rakete PrSM lansirane sa HIMARS-a na višenamenski radar 92N6A, koji se nalazi u sklopu PVO sistema S-400, kao i na vozilo za naoružavanje i punjenje lansera.

Obe rakete postižu direktne pogotke u promotivnom video zapisu, a ironično je da se na snimku vidi kako najsavremeniji američki stelt avioni F-35 nisu probili "kupolu" odbrane sistema S-400.

Na veb stranici Lokid Martina se navodi da će raketa PrSM povećati sposobnosti za napad, neutralisanje, suzbijanje i uništavanje ciljeva pomoću indirektnih udara na razdaljinama većim od 499 km.

- PrSM će obezbediti povećani domet i ubojitost, a ove mogućnosti su ključne za uspešno izvršavanje zadataka - navodi se na sajtu kompanije.

Američka vojska je do sada testirala tri rakete PrSM. Najnoviji test, u kome je raketa uspešno pogodila cilj udaljen 85 km, održan je 30. aprila.

Očekuje se da će raketa PrSM dostići fazu rane operativne sposobnosti 2023. godine. Napredni ruski odbrambeni sistemi, poput S-400, očigledno će biti glavni ciljevi nove američke rakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024