I "MODERNU" ODOBRAVAJU POD HITNO: Uskoro druga vakcina dobija dozvolu u SAD

I. STANOJEVIĆ

18. 12. 2020. u 23:49

CEPIVO kompanije "Moderna" na korak je do odobrenja po hitnom postupku u SAD. Posle "Fajzerove" i "Biontekove" vakcine, u Američkoj upravi za hranu i lekove (FDA), sledi uskoro autorizacija "Modernine" vakcine, a potom i distribucija miliona doza.

И МОДЕРНУ ОДОБРАВАЈУ ПОД ХИТНО: Ускоро друга вакцина добија дозволу у САД

Foto AP

SAD su ugovorile isporuku 200 miliona doza "Modernine" vakcine, od čega šest miliona čim FDA da zeleno svetlo. Naručile su je Kanada, Velika Britanija, Švajcarska, EU, Japan i Južna Koreja. Bezbednost "Modernine" vakcine procenjena je na 95 odsto, a "Fajzer-Biontekove" na 90 odsto.

Dve odobrene vakcine razlikuju se prilično po propisima skladištenja i transporta i to u korist "Modernine", koja se čuva na minus 20 stepeni Celzijusa, dok "Fajzer-Biontekova" zahteva minus 75 stepeni. To znači da su troškovi kod druge veći, ali je, s druge strane, rok čuvanja kod "Modernine" oročen na šest meseci. Obe je potrebno dobiti dvaput, ali je kod "Modernine" revakcinacija na 28 dana, a kod druge vakcine, 21 dan.

Foto Ilustracija V. N.

"Modernina" vakcina dobila je 20 glasova članova ekspertskog odbora i nijedan protiv, a procena se odnosi na njenu upotrebu na punoletno stanovništvo. Isti Komitet stručnjaka dao je odobrenje i za upotrebu "Fajzer-Biontekove" vakcine. Od sekvenciranja genoma virusa korona do pojave dve vakcine na tržištu prošlo je manje od godinu, istakao je dr Džejms Hildret, član ovog tima eksperata.

U međuvremenu, cepivo američkog "Fajzera" i nemačkog "Bionteka" je ušlo u postupak masovne imunizacije u Americi, koja beleži veći broj zaraženih i preminulih od kovida 19 nego ijedna druga zemlja. Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici i korisnici domova za stare. Da bi se u SAD ostvario takozvani imunitet krda, biće potrebna imunizacija oko 80 odsto stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije