EPIDEMIJA PONOVO U UZLETU: Zabrinjavajuća poruka direktora francuske zdravstvene službe

DIREKTOR francuske zdravstvene službe Žerom Salomon poručio je u četvrtak da se pandemija na severnoj polulopti, ulaskom u zimu, intezifikuje.

ЕПИДЕМИЈА ПОНОВО У УЗЛЕТУ: Забрињавајућа порука директора француске здравствене службе

Foto AP

- Ulazimo u seoznu visokog rizika – rekao je Salomon.

On je naglasio da je u Francuskoj, posle jakog opadanja i stagnacije, poslednjih dana usledio novi epidemiološki porast.

- Razvoj epidemije je zabrinjavajuć – poručio je direktor francuske zdravstvene službe.

Broj zaraženih se posle dosadašnjih desetak hiljada dnevno, ovih dana gotovo udvostručio. Naročito zabrinjava faktor R0 koji pokazuje širenje zaraze i koji je prešao simboličnu brojku od jedan, (iznosi 1,03), što je siguran znak da epidemija raste.

On je Francuze pozvao na naročiti oprez, poštovanje mera, smanjenje kontakata i hitnu izlolaciju s testiranjem pri pojavi najmanjih simptoma, u situaciji kada se epidemija vraća, a slede praznici.

U Francuskoj je trenutno na snazi policijski čas od 20 do šest sati ujutru, ova zabrana kretanja će važiti i u Novogodišnjoj noći, a jedino će biti stavljena po strani 24. decembra za katolički Božić.

Salomon je naglasio da sledećih petnaestak dana, zbog praznika, postoji teorijska mogućnost novog talasa epidemije, ali da treba sve učiniti da se to ne dogodi.

To podrazumeva i držanje distance, nošenje maski čak i među članovima porodica u blizini osetljivih osoba, provetravanje prostorija, ručanje napolju kad je to moguće jer su trenuci obeda najopasniji, dezinfekciju kvaka i prekidača i stalno pranje ruku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)