ŠVEDSKA NA IVICI POTPUNOG KOLAPSA: Nema više lekara ni bolničkih mesta, moraju da zovu stranu pomoć

Novosti online

14. 12. 2020. u 21:11

ŠVEDSKA ostaje bez kreveta za intenzivnu negu i medicinskog osoblja usled naglog rasta broja slučajeva slučajeva korona virusa i možda će morati da zatraži pomoć od susednih zemalja, upozorio je ugledni doktor.

ШВЕДСКА НА ИВИЦИ ПОТПУНОГ КОЛАПСА: Нема више лекара ни болничких места, морају да зову страну помоћ

Foto: Depositphotos

Odeljenja za intenzivnu negu u Stokholmu, najteže pogođenom gradu tokom drugog talasa u zemlji, prošle nedelje su imala samo sedam slobodnih ležajeva. To znači da su kapaciteti od 700 kreveta na intenzivnoj nezi bili popunjeni 99 odsto.

Zbog toga je Sten Rubertson, šef švedskog Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu, upozorio da će zemlja bez karantina možda morati da zatraži pomoć od svojih nordijskih suseda.

Iako Švedska još nije premašila kapacitete, Rubertson je istakao da su kreveti zauzeti širom zemlje, dok u većim gradovima bolnice funkcionišu na samoj ivici limita.

Pored Stokholma, teško su pogođeni i južni gradovi Malme i Geteborg.

Zdravstvene vlasti u švedskom glavnom gradu su, kako se navodi, angažovale sve raspoložive lekare, ali i vojne snage, kako bi se izborili sa epidemijom, ali zdravstveni sindikati upozoravaju da veliki broj zdravstvenih radnika otkazuje svoje radne ugovore zbog rasta zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Tako je samo na području metropole otkaz od početka pandemije dalo oko 3.600 radnika u zdravstvu. Fluktuacije u osoblju uobičajene su, ali švedski mediji upozoravaju kako je to 900 otkaza više nego u istom razdoblju prošle godine.

Sineva Ribeiro, predsedavajuća Švedskog udruženja zdravstvenih radnika, kaže da je situacija „užasna“.

Čak i pre prvog talasa pandemije u martu, postojao je „nedostatak medicinskih sestara specijalista, uključujući i na odeljenjima za intenzivnu negu“, rekla je ona za "Blumberg".

Dakle, čak i ako se obezbedi više kreveta na intenzivnoj nezi, sada je veća briga da li Švedska ima dovoljno zdravstvenih radnika sa veštinama potrebnim za brigu o najbolesnijim pacijentima u zemlji.

Ribeiro kaže da su još u maju članovi njenog sindikata „upozorili na neodrživu situaciju“. Sada je na raspolaganju manje kvalifikovanih ljudi nego što ih je bilo na proleće, „što otežava širenje kapaciteta odeljenja za intenzivnu negu“, rekla je ona.

Norveška i Finska su ponudile pomoć švedskoj zbog nedostatka medicinskih kapaciteta, ali ističu da Stokholm mora i formalno da zatraži pomoć kako bi se medicinski radnici iz susednih zemalja uključili u borbu protiv korone.

Švedska je izbegavala da donese mere poput karantina o obaveznog nošenja maski i odlučila se na mekši pristup uz preporuke o držanju distance kako bi što pre dostigla kolektivni imunitet.

Glavni epidemiolog Anders Tegnel prethodno je predviđao da će izbegavanje zaključavanja učiniti Švedsku bolje pripremljenom za zimu, zbog prirodnog nivoa imuniteta koji će se nagomilati u populaciji. Međutim, ovog meseca je morao da prizna da se to nije dogodilo.

Zapravo, Švedsku je posebno teško pogodio drugi talas i u jednom trenutku je imala najveću stopu zaraze u Evropi, podseća "Dejli mejl".

Foto: EPA

Broj novih infekcija je u stalnom porastu od kraja septembra i prošle nedelje su prelazio 5.000 slučajeva dnevno. Tako je Švedska dostigla veću stopu zaraze po glavi stanovnika od bilo koje druge velike zapadnoevropske zemlje. Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabeležena prošle nedelje dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Nemačkoj (155).

Prošle nedelje Švedska je zabeležila i rekordnih 35.783 novih slučajeva. Broj umrlih je veći nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno. Rekordan dnevni porast broja zaraženih u Švedskoj prijavljen je prošlog četvrtka i iznosio je 7.935.

Crne brojke primorale su vladu da donese mere prethodno nezamislive za tu zemlju, uključujući zatvaranje srednjih škola i zabranu prodavanja alkohola noću.

Prošle nedelje Agencija za javno zdravlje izdala je nove smernice koje treba slediti za praznike, uključujući ograničavanje socijalnih kontakata na "mehur“ od osam ljudi, okupljanje isključivo na otvorenom i izbegavanje javnog prevoza. Vlada će SMS sa ovim smernicama poslati na svaki telefonski broj u zemlji.

Švedski ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg rekao je novinarima: "Preporuke nisu neka vrsta saveta za javnost - treba ih slediti."

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!