STIGLA POTVRDA IZ FRANCUSKE: „Sputnjik Ve“ je efikasna vakcina protiv virusa korona

Novosti onlajn

07. 12. 2020. u 22:08

PODACI o efikasnosti ruske vakcine „Sputnik Ve“ (Sputnjik V) deluju uverljivo, rekla je direktorka istraživanja u Nacionalnom institutu za zdravstvena i medicinska istraživanja i predsednica francuskog Komiteta za vakcinu protiv kovida 19 Mari-Pol Kjeni, u intervjuu za „Evropa 1“.

СТИГЛА ПОТВРДА ИЗ ФРАНЦУСКЕ: „Спутњик Ве“ је ефикасна вакцина против вируса корона

Foto: Novosti

Kjeni je učestvovala u naučnim i tehničkim aktivnostima vezanim za vakcinu „Sputnjik Ve“. Ona je jedna od onih Francuskinja koje mogu najviše da govore o ovoj temi. Prema njenim rečima, podaci o ruskoj vakcini, koji će biti dopunjeni, ubedili su lokalne vlasti i vladu da započnu vakcinaciju.

Vakcinacija je počela i u Kini i Velikoj Britaniji. Kjeni napominje da je njihova strategija da što je pre moguće zaštite stanovništvo od virusa, što je takođe diktirano i trenutnom sanitarnom i epidemiološkom situacijom.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio od potpredsednice ruske vlade Tatjane Golikove da sledeće nedelje započne masovnu vakcinaciju protiv infekcije virusa korona. Golikova je potvrdila da će u regionima početi masovna vakcinacija krajem sledeće nedelje.

U Moskvi je 4. decembra počela elektronska registracija za vakcinaciju i u gradu je otvoreno ukupno 70 mesta za vakcinaciju.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini