TRAMPU DŽORDŽIJA VRAĆA FOTELJU?! Moguće novo prebrojavanje glasova u "državi bresaka", gde je DŽo Bajden trijumfovao za oko 12.000 glasova

D. Vujičić

06. 12. 2020. u 18:27

OBJAVA još aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa od subote da će pobediti na izborima u Džordžiji, ako se naloži nova verifikacija potpisa u "državi bresaka", dodatno je usijala političke strasti u SAD.

ТРАМПУ ЏОРЏИЈА ВРАЋА ФОТЕЉУ?! Могуће ново пребројавање гласова у држави бресака, где је Џо Бајден тријумфовао за око 12.000 гласова

Foto AP

Na Trampov tvit: "Lako i brzo ću osvojiti Džordžiju, ako guverner Brajan Kemp ili državni sekretar dozvole verifikaciju potpisa, odnosno "zašto ova dva republikanca govore ne". Guverner Kemp je odgovorio takođe tvitom da je razgovarao s predsednikom u subotu ujutro i da je do sada već tri puta tražio reviziju potpisa na glasačkim listićima.

On je javno pozivao na reviziju 20. novembra, a zatim 26. novembra, kao i u petak 3. decembra, "kako bih vratio poverenje u naš izborni proces i osigurao da se glasovi u Džordžiji prebroje na legalan način", napisao je na "Tviteru".

Pristalice Donalda Trampa sada nestrpljivo čekaju naredne dane da se ostvari i drugi deo subotnjeg predsednikovog tvita: "Ako pobedimo u Džordžiji, sve ostalo dolazi na svoje mesto!"

Predsednik Tramp je tokom vikenda boravio u ovoj državi da podrži republikanca Kelija Liflera na predstojećem glasanju za Senat.

Kancelarija državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera još se nije oglašavala da li će i oni tražiti novo brojanje nakon TV snimaka prevare sa glasovima. Pre emitovanja ovog video-materijala, Džordžija je potvrdila izbornu pobedu Džoa Bajdena, koji je imao oko 12.000 glasova, ili 0,25 odsto više od predsednika.

Kemp je u petak ponovo zatražio novo brojanje nakon što je Trampov pravni tim predstavio snimke sa nadzornih kamera, kako pojedini kontrolori odlaze u noćnim satima sa mesta za brojanje pošto im je rečeno da se rad prekida u toku noći, a jedan deo njih ostaje i vadi kutije sa glasovima ispod stolova i nastavlja sa radom.

Kancelarija državnog sekretara Džordžije saopštila je u petak da istražuju raniji odlazak posmatrača na birališta.

Ono što je u SAD najinteresantnije jeste da je Nadzorni organ za integritet izbora izjavio da trenutni rokovi za odluke Izbornog koledža, ne samo da imaju "nultu ustavnu osnovu", već sprečavaju države da ispune svoje zakonske i etičke obaveze, kako bi osigurale slobodne i poštene izbore.

Projekat "Amistad", nestranačkog društva Tomas Mor, objavio je studiju u petak, navodeći slučaj da je jedini ustavom određen datum u izbornom procesu 20. januar, kada će sledeći predsednik Sjedinjenih Država položiti zakletvu. Svi ostali datumi, uključujući rok za glasanje u Izbornom kolegijumu 14. decembra, pa čak i prebrojavanje glasova u Kongresu 6. januara, datumi su utvrđeni saveznim zakonom, za koji list tvrdi da je "proizvoljan" i zasnovan na zastarelim problemima.

"Stručnjaci veruju da je primarna osnova za ove datume bila da se obezbedi dovoljno vremena kako bi se uticalo na predsedničku tranziciju vlasti, navodi se u saopštenju projekta "Amistad".

SUKOB "ANTIFE" I DESNIČARA

U OLIMPIJI, glavnom gradu savezne države Vašington, izbili su nemiri u noći tokom subote na nedelju između pristalica aktuelnog predsednika Trampa i pripadnika "Antife".

"Jedna grupa se identifikovala kao "Patriotska molitva", a druga je odbila da se identifikuje, ali je nosila prepoznatljive "simbole", izjavio je predstavnik državne policije Daren Rajt, a preneo je lokalni dnevnik "Olimpijan".

Grupa "Patriotska molitva" je ultradesničarska organizacija iz Vankuvera, koja organizuje česte proteste u Portlandu, dok je "Antifa" pokret koji objedinjuje sve protivnike rasizma, nacizma i nacionalizma belaca u SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)