MOSKVI JE OBJAVLjEN PRAVNI RAT: Ruski ministar pravde upozorava - Situacija je teška, zemlja mora da se brani!

Novosti onlajn

03. 12. 2020. u 10:47

МОСКВИ ЈЕ ОБЈАВЉЕН ПРАВНИ РАТ: Руски министар правде упозорава - Ситуација је тешка, земља мора да се брани!

Foto: EPA

MINISTAR pravde Rusije Konstantin Čujčenko smatra da je Rusiji objavljen pravni rat.

- Situacija nije nimalo laka, teška je. Zaista, Rusiji je objavljen pravni rat, i zemlja treba da se adekvatno brani, a nekad i da ide u ofanzivu - rekao je ministar u intervjuu za rusku televiziju „Rusija 24“, komentarišući zaštitu prava Rusije u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, najkrupniji slučaj koji se vodi protiv Rusije na sudovima u inostranstvu je slučaj o bivšim akcionarima JUKOS-a koji traže od Rusije više od 50 milijardi dolara. Rusija je uložila žalbu na odluku Apelacionog suda u Hagu, koja će biti razmotrena sledeće godine, rekao je ministar.

Prema rečima Čujčenka, ruska strana smatra da arbitraža nije imala pravo da razmatra slučaj protiv Rusije, jer ugovor o energetskoj povelji nije bio ratifikovan.

- Samo se ruski parlament mogao složiti i doneti odluku o ratifikovanju i da u slučaju kršenja obaveza od strane Rusije to treba da razmatra arbitraža. Smatramo da je ovo, u nekom smislu, poraz institucije parlamentarizma. I odluka arbitraže o potraživanju kolosalne sume novca od Rusije nije ništa drugo do poraz teorije podele vlasti - rekao je Čujčenko.

Podsetimo, Apelacioni sud u Hagu obavezao je Rusiju da isplati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima JUKOS-a. Međunarodna arbitraža je 2014. godine naložila Rusiji da isplati više od 50 miliona dolara kompanijama „Jukos univerzal“, „Hali enterprajsis“ i „Veteran petroleum“ koje su povezane sa bivšim akcionarima JUKOS-a. Sudije smatraju da je Rusija u vezi JUKOS-a kršila ugovor o energetskoj povelji koji je potpisala, ali nije ratifikovala. Ruska strana je apelovala na činjenicu da određene odredbe dokumenta nisu mogle biti važeće bez okončanja postupka ratifikacije.  

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)