ONI SU DALI ŽIVOT, A NEKO I DALJE NE NOSI MASKU: U iscrpljujućoj borbi protiv korone preminuo 201 lekar

M. Ostojić

20. 11. 2020. u 12:56

SVEDOČENjA članova porodica su istinski potresna

ОНИ СУ ДАЛИ ЖИВОТ, А НЕКО И ДАЉЕ НЕ НОСИ МАСКУ: У исцрпљујућој борби против короне преминуо 201 лекар

Foto: Epa

Na prvoj liniji od početka pandemije u požrtvovanoj i iscrpljujućoj borbi za život pacijenata Kovid je ubio 201 lekara u italijanskim ambulantama, bolnicama, hitnoj pomoći, širom teritorije Apeninskog poluostrva, od tog broja njih 22 od 1. oktobra, prvi je preminuo još 11. marta poslednja dvojica pre nekoliko dana.

Nacionalna federacija lekara sabrala je, iako spisak nije definitivan, broj preminulih lekara kao i broj zaraženih bolničara koji je dostigao do 25.300, u velikom broju onih koji su služili u staračkim domovima gde su bila najveća žarišta, broj preminulih bolničarki je 48, među kojima i četiri slučaja samoubistva.

- Nešto nije funkcionisalo na planu bezbednosti - sa ogorčenjem konstatuje predsednik Federacije lekara Filipo Aneli, polovina preminulih u drugom talasu bili su lekari na teritoriji koji su primali pacijente u ambulantama ili ih posećivali i lečili u staračkim domovima.

Svedočenja članova porodica su istinski potresna, sa koliko su posvećenosti pacijentima radili, u kakvim uslovima i 14 sati dnevno da ne bi ostavili pacijenta u nevolji.

- Moj otac je lekar, bio već oboleo od korona virusa, lečen pa izašao kući, ali sa kiseonikom, imao je kacigu na glavi a prepisivao recepte pacijentima i upućivao ih telefonom kako da se leče kod kuće i u poslednjim satima svog života - uveravajući nas u porodici da je dobro, sve dok nije više uspevao da ustane. "Moj otac će za mene ostati jedinstveni primer posvećenosti profesiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve