KAKO JE MELBURN POBEDIO KORONU: Australijski grad dočekao "slobodu" nakon četvoromesečnog strogog karantina

Saša Janković, specijalno za "Novosti": Melburn

15. 11. 2020. u 09:20

MELBURN, glavni grad savezne države Viktorija, sa oko pet miliona stanovnika, drugi po veličini u Australiji, koji je u epidemiološkom karantinu proveo najduže vremena u odnosu na sve ostale gradove sveta

КАКО ЈЕ МЕЛБУРН  ПОБЕДИО КОРОНУ: Аустралијски град дочекао слободу након четворомесечног строгог карантина

Foto S. Janković

Već dve nedelje nije zvanično prijavio nijedan zvanični slučaj zaraze kovidom 19. Metropola, koja je sedam godina zaredom, sve do 2018., po oceni čuvenog "Ekonomista", bila najbolja za život na planeti, pod ključem je u kontinuitetu bila neverovatna 123 dana!

SRBI

SRPSKA zajednica takođe je teško pogođena četvoromesečnim karantinom. U Melburnu živi više od 30.000 Srba koji se uglavnom okupljaju u pravoslavnim crkvama i mnogobrojnim srpskim klubovima. Zbog virusa sva religiozna i druga okupljanja su bila strogo zabranjena, ali ovdašnjim Srbima je najteže pala zabrana međusobnog posećivanja.

Sve je počelo još krajem marta kada je u Viktoriji uvedeno vanredno stanje i zaveden tzv. treći stepen restrikcija iako je u tom momentu u ovoj saveznoj državi bilo manje od 500 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona. Restrikcije su većim delom ukinute sredinom maja nakon 45 dana i život se delimično vratio u normalu, a onda se iznenada pojavilo novo žarište krajem juna. Zvaničnici su ubrzo priznali da se kovid 19, najverovatnije proširio iz obaveznog hotelskog karantina u kojem su boravili australijski građani pristigli iz inostranstva.

Već 1. jula prvo je 300.000 stanovnika Melburna odmah zatvoreno u karantin, da bi osam dana kasnije "lokdaun" bio proširen i na ceo Melburn, a zatim i na državu Viktoriju.

KONTROLA Građani se neretko bunili protiv restriktivnih mera, Foto S. Janković

Foto S. Janković

Restrikcije su iz nedelje u nedelju postajale sve rigoroznije, da bi 2. avgusta bio uveden policijski čas i karantin 4. stepena u momentu kada je Viktorija imala nešto manje od 700 novih dnevnih slučajeva zaraze što je bio i njen maksimalni broj zabeležen od pojave virusa. Narednih 78 dana sve do 19. oktobra građani Melburna bili su praktično zaključani u svojim domovima sa pravom na sat dnevno za šetnju, i to u prečniku do pet kilometara od svoje kuće. U kupovinu je mogao samo jedan član porodice takođe sat dnevno, takođe u istom radijusu. Svako napuštanje kuće bez opravdanog razloga značilo je kaznu - 1.652 australijska dolara, što je nešto više od 1.000 evra.

SMRTNOST

ČAK 80 odsto svih smrtnih slučajeva u Melburnu dogodilo se u domovima za stare. Inače, u Australiji je od kovida 19 umrlo 907 ljudi. Više od 80 odsto svih smrtnih slučajeva u Australiji su osobe starije od 80 godina.

OPUŠTENO Glavni grad savezne države Viktorija ovih dana, Foto S. Janković

Inače, već nakon nekoliko nedelja od uvođenja policijskog časa više od 600 lekara i potpisalo je apel za ukidanje "lokdauna" zbog štete "koja se nanosi mentalnom zdravlju". Ekonomska šteta od drugog "lokdauna" u Viktoriji procenjuje se na više od 14 milijardi australijskih dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna