ITALIJA OD PONOĆI CRVENIJA OD KORONA VIRUSA: 26 miliona ljudi od sutra pod rigoroznim merama

M. Ostojić

14. 11. 2020. u 13:02

OD 6. novembra kada je Italija podeljena po bojama u tri različite zone rizika zbog naglog širenja virusa korona, crvena. narandžasta i žuta, stiglo se do velikih promena u prelasku iz jedne u drugu rizičnu zonu i u pooštravanju mera jer Kovid galopira nezaustavljivo i stiglo se do 41.000 novih zaraženih u jednom danu i 550 preminulih.

ИТАЛИЈА ОД ПОНОЋИ ЦРВЕНИЈА ОД КОРОНА ВИРУСА: 26 милиона људи од сутра под ригорозним мерама

Foto: EPA

Od ponoći oko 26 miliona stanovnika Apeninskog poluostrva od ukupno 60, čiji su regioni svrstani po novoj mapi u crvene i narandžaste, živeće po restiktivnijim merama, oni u sedam crvenih slično prolećnom zatvaranju, sa ograničenjem kretanja i u mestu stanovanja, osim urgentnih potreba ili odlazaka na posao ko radi van kuće sa autosertifikatom, barovi, restorani, prodavnice, osim apoteka, samoposluga i prodavnica higijenskih potrepština, sve će biti zatvoreno.

Stanovnici u devet narandžastih zona imaće takođe zatvorene barove i restorane, ostaju otvorene male prodavnice, ne tržni centi i velike pijace, a u žutim zonama, njih je pet, zabranjeno je otvaranje velkih tržnih centara za vikend, kontrola u kretanju stanovništva jer nema prelaska iz jednog regiona u drugi.

Sve mere i mapa sada iscrtana od strane sanitarnih vlasti i Vlade ostaju na snazi, do 3. decembra, potom sledi nova procena stanja, a vrh sadašnjeg rastućeg talasa zaraze očekuje se za sedam dana u nadi da će nove mere uticati na potonji postepeni pad.

Za Italijane Božić i slavlje sa članovima familije najvažniji je praznik u godini, s toga se sve čini da se smanji prenošenje korona virusa, da se spašavaju sanitarne strukture u kolapsu, da se održi socijalna distanca, kako bi se Božić proslavio sa dozvolom kretanja u gradu.

Ali već se naglašava preporuka ručak ili večera isključivo sa članovima porodice sa kojima se živi, bez gostiju iz familije ili rodbine jer se ne smeju ponoviti letošnje greške okupljanja i širenje zaraze jer su već na snazi pretpostavke da se očekuje mogućni treći talas virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)