PAŠINJAN PROGOVORIO O RUSKOJ VOJSCI U KARABAHU: Azeri bi opkolili 30.000 jermenskih vojnika

Novosti online

13. 11. 2020. u 22:48

PRISUSTVO ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu postaje najvažniji faktor za očuvanje mira, rekao je premijer Jermenije Nikol Pašinjan u intervjuu za jermensku televiziju.

ПАШИЊАН ПРОГОВОРИО О РУСКОЈ ВОЈСЦИ У КАРАБАХУ: Азери би опколили 30.000 јерменских војника

Foto: EPA

- Prisustvo ruskih mirovnjaka u regionu postaje jedan od najvažnijih faktora, garancija toga da za vreme njihovog prisustva rat neće početi ili da se neće proširiti - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti povratak stanovnika Karabaha na teritorije koje su pod kontrolom vlasti Karabaha uz garancije ruskog mirovnog kontigenta.

- Prolazak kroz Lačin (iz Jermenije u Karabah) garantovaće ruski mirovnjaci, neće biti problema sa kretanjem - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, karabaški Jermeni treba da se vrate svojim kućama radi obnavljanja Karabaha. Pašinjan ističe da će vlasti uložiti napore da se obnove zgrade, građevine i infrastruktura.

Pašinjan je naglasio da bi pretila opasnost od opkoljavanja 30.000 jermenskih vojnika u slučaju da rat u Nagorno-Karabahu nije zaustavljen.

- Glavni faktor za potpisivanje sporazuma bila je konstatacija činjenice da je Stepanakert ostao nezaštićen nakon pada grada Šuša, i da rat nije zaustavljen u roku od nekoliko sati, pali bi Stepanakert, zatim Askeran, Martakert i od 20.000 do 30.000 naših vojnika bi bilo opkoljeno - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, te brojke se razliku u zavisnosti od scenarija.

- I te snage ne bi mogle da utiču na situaciju, jer su im prilazili iz pozadine - objasnio je on.

Premijer Jermenije se osvrnuo i na svoj odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je istakao da se stav Rusije po pitanju Karabaha nije promenio u poslednje 4,5 godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave