EU PETORKA PROTIV TERORIZMA: U Jelisejskoj palati održan mini-samit

G.Čvorović

10. 11. 2020. u 18:04

EVROPA traži izlaz i novu strategiju u borbi protiv islamističkog terorizma.

ЕУ ПЕТОРКА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА: У Јелисејској палати одржан мини-самит

Foto: AP

Predsednik Francuske i kancelar Austrije, dve evropske zemlje koje su u posledwe vreme platile najveći danak ovim napadima, sastali su se juče u Jelisejskoj palati, da bi razmotrili načine borbe protiv ove opasnosti. Video-konferencijom su zatim uključili u razgovor i nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicu EK Ursulu fon der Lajen, čime je održan mini-bezbednosni samit EU.

Ceo skup organizovan je na inicijativu francuskog predsednika, kome i samom prete najradikalniji islamisti. Do samita je došlo posle napada u Beču, Nici i odrubljivanja glave francuskom profesoru Samijelu Patiju, a atentat u glavnom gradu Austrije pokazao je da bi upravo Kurc mogao da bude najjači saveznik Makrona u nameri da se pooštre mere.

U Francuskoj ističu da je baš austrijski kancelar bio jedan od najvećih protivnika daljeg prodora migranata u Evropi. A među njima ima i terorista, što je pokazao i slučaj napadača iz Nice. Iz Jelisejske palate su poručili da je atentat iz Beča pokazao da borba mora da bude zajednička, jer opasnost preti svima.

Makron i Kurc se slažu oko potrebe borbe protiv radikalnog i "političkog" islama. U Francuskoj će, na inicijativu Makrona, u decembru biti predstavljen novi predlog zakona o separatizmu, u kome se predviđa niz mera protiv radikalnog islama, između ostalog i formiranje imama na domaćem tlu. U tom smislu, Makron je dobio podršku od predsednika ES Šarla Mišela koji se založio za stvaranje Evropskog instituta za školovanje imama.

Mišel je naglasio da je terorizam osnovna, teška i ozbiljna pretnja protiv vrednosti na kojima se zasniva evropski projekat, poručivši da u EU nemaju nameru da pokažu slabosti.

Domaćin jučerašnjeg sastanka Francuski predsednik je najavio da će za sledeći Evropski samit 10. decembra predložiti promene šengenskog sporazuma iz osnova, da bi se stalo na put terorističkoj pretnji, što bi trebalo da stupi na snagu sa francuskim predsedavanjem EU u prvoj polovini 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju