OTKRIVENA TAJNA U VATIKANU: Papa je znao za seksualno zlostavljanje dece

Tanjug

10. 11. 2020. u 15:37

INTERNA istraga sprovedena u Vatikanu pokazala je da je papa Jovan Pavle Drugi bio upozoren da se tadašnji nadbiskup Teodor Mekkarik ponašao na seksualno neprimeren način, ali da je ipak odlučio da ga unapredi u nadbiskupa Vašingtona.

ОТКРИВЕНА ТАЈНА У ВАТИКАНУ: Папа је знао за сексуално злостављање деце

Foto: Arhiva VN

Istraga o tome trajala je dve godine, a pokojni papa je Mekkarika unapredio u kardinala 2001. godine, godinu dana nakon što je proglašen nadbiskupom Vašingtona, gde je u međuvremenu postao poznat po prikupljanju sredstava i utičaju, prenosi CNN.

Kako se navodi, izveštaj u velikoj meri oslobađa krivice aktuelnog papu Franju, a Mekkarik je podneo ostavku 2018. godine, dok ga je Vatikan izopštio prošle godine nakon crkvenog suđenja zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika.

"Do 2017. godine niko nije dao papa Franji bilo kakvu dokumentaciju u vezi sa optužbama protiv Mekarika. Papa je čuo samo da postoje navodi i glasine", navodi se u izveštaju.

U dokumentu se navodi i da je 2005. godine papa Benedikt zatražio Mekkarikovu ostavku 2005. godine nakon što su "optužbe za uznemiravanje i zlostavljanje odraslih ponovo počele da izlaze na površinu".

U izveštaju piše i da je Vatikanska kancelarija za biskupe Mekkariku usmeno naredila 2006. godine da se povuče iz javnog života, dve godine kasnije i pismeno, ali da je on ignorisao te preporuke.

Kada se prva optužba za seksualno zlostavljanje maloletnika pojavila 2018. godine, odgovor pape Franje je prema izveštaju bio "neposredan" i otpustio je izopštio je bivšeg kardinala iz reda sveštenika.

Katolička crkva zanemarila seksualno zlostavljanje dece

Katolička crkva je izdala svoju moralnu svrhu dajući prednost svojoj reputaciji u odnosu na dobrobit dece koju su sveštenici seksualno zlostavljali, zaključuje se u izveštaju nezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju dece (IICSA).

U izveštaju na 162 stranice navodi se da je zanemarivanje fizičkog, emocionalnog i duhovnog blagostanja dece i mladih od strane crkve u korist zaštite njenog ugleda bilo u suprotnosti sa njenom misijom ljubavi i brige o nevinima i ranjivima, preneo je britanski "Gardijan"

Između 1970. i 2015. godine, crkva je primila više od 900 žalbi koje uključuju preko 3.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece od strane više od 900 pojedinaca, uključujući sveštenike, monahe i dobrovoljce.

Tokom tog perioda, pokrenuto je 177 krivičnih procesa koji su rezultovali sa 133 osuđujuće presude.

Optužbe protiv biskupija i verskih instituta završile su se milionima evra odštete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije