IZOPŠTEN "DUHOVNI OTAC FENOMENA MEĐUGORJA"! Katolička crkva izbacila Tomislava Vlašića, slede mu i krivične tužbe?

M. Ostojić

23. 10. 2020. u 18:18

KONGREGACIJA za Doktrinu vere donela je Dekret o izopštenju Tomislava Vlašića, koji je postao poznat kao "duhovni otac" vodeći šestoro dece koja su od 1981. godine počela da izveštavaju kako im se svakog dana ukazuje Gospa u Međugorju.

ИЗОПШТЕН ДУХОВНИ ОТАЦ ФЕНОМЕНА МЕЂУГОРЈА! Католичка црква избацила Томислава Влашића, следе му и кривичне тужбе?

Foto: Otvaranje

Tu ulogu je uspevao da održi sve do 2009. godine a po završenom istraživanju Vatikana bio je prinuđen da podnese ostavku iz svešteničkog statusa, a nakon teških optužbi za "širenje sumnjivih doktrina, manipulacuiju savešću, sumnjičavu mističnost, nepoštovanje zakonskih naredbi i optužbi kontra sektum".

U Kongregaciji Svete Stolice koja je odredila sankcije protiv Vlašića (potpisane 30. januara 2008) zapisano je da je fratar Tomislav Vlašić sveštenik Reda manje braće, osnivač grupe, "Kraljice Mira, potpuno tvoji - Mariji k Isusu" i umešan u "Međugorski fenomen". Među sankcijama stoje i to da je obavezan da boravi na određenom mestu u Lombardiji, da je svaka veza sa zajednicom "Kraljice Mira..." i njenim članovima zabranjena, zabranjeno vršenje "brige o dušama", propovedanje, javne intervencije...

Foto: Vikipedija

Vlašić je tada upozoren da će "u slučaju nepridržavanja ovih mera biti nastavljeno sudsko krivično gonjenje radi uspostavljanja još strožijih sankcija ne iskuljučujući mogućnost otpuštanja, takođe uzimajući u obzir sumnje u jeres i raskol".

I otpuštanje je sada usledilo. Vest o izopštenju stigla je iz Breše, a u noti tamošnjeg biskupa Pjerantonija Tremolade stoji da je Vlašić "u ovim godinama, u Biskupiji Breše i na drugim mestima, nastavio da sprovodi aktivnost propovedanje pojedincima ili grupama, kako preko konferencija tako i preko medijskih informativnih sredstava", podvlači se u saopštenju Biskupskog ureda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)