PRVI ZNACI POPUŠTANJA EPIDEMIJE U FRANCUSKOJ: Vlasti pozivaju na oprez

G.Čvorović

09. 11. 2020. u 20:15

- PIK je i dalje ispred nas. Drugi talas još napreduje na severnoj hemisferi, u Evropi, Rusiji, SAD – poručio je u ponedeljak direktor francuske zdravstvene službe Žerom Salomon.

ПРВИ ЗНАЦИ ПОПУШТАЊА ЕПИДЕМИЈЕ У ФРАНЦУСКОЈ: Власти позивају на опрез

AP photo

Salomon je istakao da se svugde gde je uveden policijski čas pre karantina, primećuju prvi rezultati, a da aktuelne brojke oslikavaju situaciju od pre četiri do sedam dana.

- Epidemiološka situacija je veoma zabrinjavajuća, ali napori su uvek davali rezultate – istakao je.

Direktor francuske zdravstvene službe je takođe naglasio da bi sredinom sledeće nedelje trebalo da se izvrši analiza da li je nastupio pik i da li je opšti karantin dao rezultate.

Epidemiološki odjeci u bolnicama i na reanimaciji su još udaljeniji i kreću se između dve i tri nedelje u odnosu na realnost po broju zaražavanja. Generalni direktor pariskih bolnica Martin Irš je poručio da se u prestonici već primećuje slabiji pritisak na bolnice. Donedavno je u pariskom regionu u proseku primano oko 110 ljudi na reanimaciju dnevno i oko 500 pacijenata, a sada 80 i 400.  

Pjer Suara, šef službe reanimacije u blinici Amboaz Pare u Neiju kod Pariza, kaže da bi ublaženi porast prijema mogao da potraje do 21 novembra, kada se očekuje okretanje statističke krive nadole.

Žerom Salomon je poručio da je do sada 6 miliona Francuza preuzelo aplikaciju kojom se omogućuje praćenje kontakata, i građane istovremeno pozvao na pojačani oprez.

Dao je i svoje mišljenje o novoj vakciji iz "Fajzera" za koju je u ponedeljak saopšteno da je efikasna "90 odsto".

- Treba biti izuzetno oprezan u interpretaciji kliničkih istraživanja. Ovo su privremeni podaci. Kada budemo imali sve podatke o efikasnosti i bezbednosti vakcine, moći ćemo da pređemo na sledeću fazu, naručivanje vakcine – zadržao je Salomon uzdržanost koja prati predstavnike francuskih vlasti, ali ipak i dodao da se radi o "dobroj vesti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati