OVI PACIJENTI IMAJU VEĆI RIZIK OD SMRTNOSTI ZBOG KOVIDA: Nova studija engleskih naučnika rasvetlila ko je u 50 odsto većoj opasnosti

Novosti online

04. 11. 2020. u 13:06

KOVID -19 cilja na osnovnu funkciju bubrega tako povećavajući rizik od smrti kod pacijenata na intenzivnoj nezi.

ОВИ ПАЦИЈЕНТИ ИМАЈУ ВЕЋИ РИЗИК ОД СМРТНОСТИ ЗБОГ КОВИДА: Нова студија енглеских научника расветлила ко је у 50 одсто већој опасности

Foto D. Pozderović

Novo istraživanje objavljeno u žurnalu "Anesthesia" otkriva mnogo veći rizik od smrtnosti kod pacijenata sa kovidom koji se nalaze na intenzivnoj nezi i imaju neku od hroničnih bolesti bubrega ili koji kao rezultat kovida razvijaju akutno oštećenje bubrega.

Dr Sanoj Soni sa Imperijal koledža u Londonu ispitivao je vezu između hronične bolesti bubrega i akutne bubrežne insuficijencije i kliničkih ishoda 372 pacijenta primljena na Odeljenje intenzivne nege između 10. marta i 23. jula. Prosečna starost pacijenata bila je 60 godina, od čega su 70 odsto bili muškarci.

Ukupno 216 pacijenata (58%) imalo je neki oblik bubrežnog oštećenja, a od njih je 45 odsto razvilo akutno bubrežno oštećenje dok je 13 odsto imalo već postojeću bubrežnu bolest. Preostalih 42 odsto nije patilo ni od jedne bolesti.

Pacijenti koji su razvili akutnu bubrežnu insuficijenciju nisu imali istoriju bubrežnih bolesti pre prijema na intenzivnu negu, što ukazuje na to da je stanje bilo direktno povezano sa infekcijom korona virusa.

Rezultati studije su pokazali da su pacijenti bez oštećenja ili bolesti bubrega imali stopu smrtnosti od 21 odsto, oni sa iznenadnom insuficijencijom izazvanom kovidom 48 odsto, dok su oni sa već postojećom hroničnom bolešću bubrega imali stopu smrtnosti od 50 odsto!

Kod pacijenata sa završnom fazom bubrežne bolesti, gde je bila neophodna redovna dijaliza, stopa mortaliteta iznosila je 47 odsto, a najveća stopa je bila kod pacijenata koji su imali transplataciju čak 86 odsto, što dokazuje da su upravo oni najranjivija grupa.

Stručnjaci kažu da su bili iznenađeni kada su otkrili da je smrtnost kod pacijenata koji su imali dijalizu bila slična onoj kod pacijenata sa manje teškim bubrežnim bolestima. Drugim rečima, rezultati studije sugerišu da pacijenti sa dijalizom imaju iste šanse da prežive kao i pacijenti sa manje ozbiljnim hroničnim bolestima bubrega ili bubrežnom insuficijencijom.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!