RUSI UPUTILI PRIJAVU SZO: Hoće ubrzanu registraciju vakcine Sputnik 5

Tanjug

27. 10. 2020. u 18:23

РУСИ УПУТИЛИ ПРИЈАВУ СЗО: Хоће убрзану регистрацију вакцине Спутник 5

Foto: AP

RUSKI fond za direktna ulaganja (RDIF) podneo je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijave za ubrzanu registraciju vakcine protiv korona virusa "Sputnjik 5", saopštio je danas Fond.

"Podneli smo prijavu na spisak za hitnu upotrebu i pretkvalifikaciju Svetske zdravstvene organizacije, što će omogućiti da se “Sputnjik 5” uvrsti na listu medicinskih proizvoda koji ispunjavaju vodeće standarde kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti", izjavio je glavni izvršni direktor RDIF-a Kiril Dmitrijev, prenosi TASS.

On je izrazio zahvalnost SZO za aktivnu saradnju i rekao da se "raduje uspešnom završetku procesa pretkvalifikacije u svim glavnim fazama".

Ruska Federacija postala je jedna od prvih zemalja koja se obratila SZO za pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv nove infekcije korona virusom.

Usred tekuće pandemije, ubrzana registracija vakcina po proceduri EUL ((Spisak za hitnu upotrebu) učiniće rusku vakcinu dostupnom na globalnom nivou u kraćem vremenskom okviru od uobičajenih procedura i podržaće globalne napore u sprečavanju infekcije korona virusom, ocenio je Fond.

Program pretkvalifikacije lekova je program UN kojim upravlja SZO. To je jedini globalni program osiguranja kvaliteta lekova.

Pretkvalifikacija lekova SZO procenjuje kvalitet, bezbednost i efikasnost lekova. Lek može biti uključen na listu prekvalifikovanih lekova pod uslovom da je u skladu sa utvrđenim zahtevima i standardima SZO, podseća RDIF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)