TRAŽE KORONU U DOMU MINISTRA ZDRAVLJA: Sud istražuje da li su francuske vlasti krile bitne informacije o merama i tretmanu protiv kovida 19

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

19. 10. 2020. u 07:40

FRANCUSKE vlasti našle su se u ozbiljnom problemu oko načina upravljanja krizom koju je izazvao virus korona.

ТРАЖЕ КОРОНУ У ДОМУ МИНИСТРА ЗДРАВЉА: Суд истражује да ли су француске власти криле битне информације о мерама и третману против ковида 19

Foto Tanjug/AP

Dok u zemlji broj zaraženih premašuje dnevno i astronomskih 30.000, u trenutku kada se uvodio policijski čas, inspektori i žandarmi su izvršili pretres stanova i kancelarija nekih bivših i sadašnjih članova francuske vlade, s namerom da pronađu dokumenta, poruke i druge tragove koji bi mogli da ih navedu na eventualne namerne ili slučajne greške u vođenju politike čiji je zadatak bio da svim raspoloživim sredstvima štiti građane od epidemije.

Pretres je istovremeno izvršen kod sadašnjeg ministra zdravlja Olivijea Verana i direktora Javne zdrastvene službe Žeroma Salomona, čoveka koji je proletos svakodnevno saopštavao statistiku i davao preporuke javnosti u vezi s borbom protiv kovida. Salomon je u četvrtak ujutro imao zakazano gostovanje na najgledanijoj francuskoj informativnoj televiziji, ali je zbog svega morao da otkaže emisiju koja ide u direktnom programu, pa je čitava javnost tako odmah saznala o čemu se radi.

Žerom Salomon, Oliver Veran,Foto Tanjug/AP

Da nema nedodirljivih, pokazalo je i to što je premetačina takođe napravljena u pariskom stanu, ali i u kancelariji predsednika grada Avra na sadašnjoj funkciji donedavnog premijera Eduara Filipa, zatim nekadašnje minstarke zdravlja Anjes Bizen i prethodne portparolke vlade Sibet Endiaj, koji su obavljali dužnost kada je započela epidemija.

Pretresi su izvršeni na osnovu pokrenute istrage posle mnogobrojnih tužbi koje su podneli pojedinaci i različita udruženja. Među udruženjima prednjače lekarska.

SIMBOLIKA I POLICIJSKI ČAS

Žandarmi Centralnog biroa za borbu protiv ugrožavanja životne sredine i javnog zdravlja pregledali su ministarsku dokumentaciju, prepisku, mobilne telefone, cedulje, sve ono što bi eventualno moglo da opravda sumnje i optužbe. S istim ciljem pretražene su i prostorije Službe za javno zdravlje. Istražitelji žele da se uvere da li odgovorni na vlasti nisu bili svesni sanitarnih mera koje treba da preduzmu ili to nisu učinili s namerom.

Datum premetačine je odavno bio utvrđen, ali se simbolično dogodio sutradan, pošto je predsednik države Emanuel Makron saopštio da se uvodi policijski čas.

Mnogobrojni medicinari smatraju da nije sve urađeno onako kako su nalagala pravila struke i kako su naučnici predlagali da bi posledice bile što manje. Odgovornima se, između ostalog, zamera da su isticali da nije potrebno nošenje maske, samo zato što ih nije bilo dovoljno, čime su, ističe se u tužbama, obmanjivali javnost na štetu ljudi.

Tabak su presavili i članovi različitih asocijacija koje okupljaju obolele od korone.

Do sada je podneto stotinak tužbi, od kojih je sud u obzir uzeo devet, pa je postupajući po njima dao nalog za pretres. Istraga je otvorena početkom jula, a poverena je Republičkom sudu pravde, sudskoj instituciji koja ima pravo da sudi ministrima.

Tužbe su podnete po raznim osnovama, među kojima su dovođenje u opasnost drugih lica, ubistvo iz nehata, nepružanje pomoći osobi u nevolji i slično. Istraga je povedena pod optužbom za nepreduzimanje mera u borbi protiv nepogode koja stvara opasnost po bezbednost ljudi. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna do dve godine zatvora i 30.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona