TURCI OTKRILI BLAGO ISPOD CRNOG MORA: Erdogan se oglasio sa broda, pronađena nova nalazišta gasa (VIDEO)

Novosti online

17. 10. 2020. u 17:41

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da su u Crnom moru otkrivene nove rezerve prirodnog gasa od oko 85 milijardi kubnih metara, dok je ukupna zapremina nalazišta 405 milijardi kubnih metara.

ТУРЦИ ОТКРИЛИ БЛАГО ИСПОД ЦРНОГ МОРА: Ердоган се огласио са брода, пронађена нова налазишта гаса (ВИДЕО)

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

- Nakon otkrivanja prvog nalazišta gasa, naš brod je nastavio sa radom. Tokom novih istraživanja otkriveno je još 85 milijardi kubnih metara gasa. Ukupna zapremina je 405 milijardi kubnih metara - rekao je Erdogan tokom posete brodu za bušenje „Fatih“. Snimak sa događaja je objavljen na Tviteru.

​Turski lider je dodao da je cilj da gas iz tog nalazišta počne da se eksploatiše 2023. godine.

Erdogan je u avgustu saopštio da je turski brod „Fatih“ otkrio u Crnom moru nalazište gasa zapremine od oko 320 milijardi kubnih metara.

Početkom oktobra je saopšteno da je turski brod za bušenje nafte i gasa prvi put, posle nekoliko meseci, napustio svoj položaj jugozapadno od Kipra, podstičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju. Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a