BUGARSKI KOMANDANT O KUPOVINI AVIONA: Ako se F-16 pretvori u broj 16, ko će njima da leti?

Novosti online

12. 10. 2020. u 20:57 >> 20:58

NAMERA bugarske vlade da kupi još američkih lovaca F-16 prvo mora da se adekvatno razmotri, smatra komandant bugarskog Ratnog vazduhoplovstva Dimitr Petrov.

БУГАРСКИ КОМАНДАНТ О КУПОВИНИ АВИОНА: Ако се Ф-16 претвори у број 16, ко ће њима да лети?

Foto: V. N.

Kako kaže, takav predlog povlači za sobom pitanje gde da se čuvaju dodatne letelice i ko će njima upravljati, jer Bugarska u tom slučaju neće imati dovoljno obučenih pilota.

Petrov je podsetio da sada tek počinje izgradnja infrastrukture za prvih osam letelica, kao i da trenutno nema dovoljno pilota.

„Ako F-16 postane broj 16, biće neophodno da se uzme još pilota, a gde će oni biti obučeni? Ne možemo da ih obučavamo u Bugarskoj, jer sada nemamo obučeni sastav instruktora“, izjavio je Petrov za Bugarski nacionalni radio.

On je izrazio mišljenje da je kupovina pune eskadrile od 16 lovaca - ozbiljna odluka koja treba da se razmotri.

Sa svoje strane, Atlantski savet Bugarske ogorčen je izjavom Petrova.

„Novi komandant je izdao danas bugarsko vazduhoplostvo! Pored toga, dozvolio je sebi da ide protiv sopstvene vlade. Vojno lice ne može da se okrene protiv izvršne vlasti“, saopštila je organizacija, istakavši da moće da se razgovara o dodatnoj obuci u SAD, kao i da prvi takvi piloti mogu i sami da obučavaju svoje kolege.

Inače, Petrov je nedavno stupio na dužnost komandanta vazduhoplovstva, pre toga bio je komandant avijacione baze „Grof Ignatjevo“.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da razmatra pitanje nabavke još osam lovaca, a kompanija „Lokhid Martin“ je potvrdila da je spremna da isporuče nove avione zajedno sa već naručenima, pod uslovom da budu naručeni tokom godine.

KUPOVINA AMERIČKIH F-16

Bugarska je prošlog leta zaključila ugovor o kupovini osam američkih aviona F-16. Oni će biti isporučeni 2023. i 2024. godine. Kupovinu je podržala Vlada, vladajuća koalicija GERB i VMRO BND, dok je protiv bio predsednik Rumen Radev i opoziciona Bugarska socijalistička partija.

Vrednost ugovora je iznosila 1.26 milijardi dolara, što je omogućilo Bugarskoj da se prošle godine nađe na drugom mestu po rashodima za odbranu u NATO-u, odmah nakon SAD.

Radev je ranije više puta kritikovao kupovinu američkih aviona F-16: tender u kojem su učestvovali i italijanski „Jurofajter“ i švedski „Gripen“, predsednik je nazvao trijumfom lobiranja i obratio pažnju na činjenicu da će američki avioni koštati mnogo više nego što je vlada prvobitno bila spremna da potroši.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!