„BLOKATORI“ RUSKIH S-400: Britanija i Italija testirale dronove protiv ruskog PVO sistema

Novosti online

12. 10. 2020. u 15:31

KRALJEVSKO ratno vazduhoplovstvo Velike Britanije je zajedno sa italijanskom kompanijom „Leonardo“ testiralo autonomni roj bespilotnih letelica „Brajt klaud“, namenjenih da obmanjuju radare integrisanog sistema protivvazdušne odbrane protivnika, piše „Drajv“.

„БЛОКАТОРИ“ РУСКИХ С-400: Британија и Италија тестирале дронове против руског ПВО система

Foto: Ministarstvo odbrane RF

S tim u vezi, američki časopis „Nešenal interest“ je u oktobru pisao da bi Britanija mogla da nauči da „blokira“ rad ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 „Trijumf“.

Prema pisanju „Drajva“, „Brajt klaud“ deluje kao radioelektronski „mamac“ za neprijateljske radare PVO i navodi da podaci dronova mogu da se puste sa lovaca pete generacije F-35 Lajtning II. Taj američki časopis ističe da su „paketi-zamke bili programirani i orijentisani na zajednički rad, kako bi stvorili maksimalnu zabunu“.

Istovremeno, časopis piše da su „Brajt klaud“ sredstva za nekinetičko uništavanje neprijateljskih sistema PVO, koji bi mogli da se upotrebe zajedno sa drugim oružjem, između ostalog, raketnim. Dodaje se da je reč o standarnom prigušivaču, koji koristi digitalnu memoriju radio-signala i da „takav uređaj prvo detektuje radarske impulse koji dolaze sa platformi neprijatelja“, nakon čega reprodukuje signale odgovora.

Foto: Depositphotos

Zaključak časopisa je da se rojevi dronova, sposobnih za izvršavanje mnogobrojnih misija, približavaju tome da postanu ključna komponenta budućih borbenih operacija.

„Drajv“ u vezi sa time podseća da je krstareća raketa klase „vazduh-zemlja“ SPEAR-EW, koju su razvile evropske kompanije „MBDA“ i „Leonardo“, takođe sposobna da prevari protivnička sredstva PVO.

Prema izveštaju kompanije „Stratfor“, objavljenom u julu 2019. godine, ruski protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“ ranjiv je na masovni neprijateljski napad.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (5)

Milan M

12.10.2020. 16:03

(ICMP Flood Attack) isto kao bombardovanje servera beskorisnim podacim koje on uporno obrađuje i memoriše . U jednom trenutku ili nem više memorije ii ne može da obradi prispele podatke pa prekine dalji rad

Srbijo Zuta kuco

12.10.2020. 16:08

Da li su oni normalni? Unistili bi rusku protivvazdusnu odbranu sto bi Ruse primoralo da upotrebe avangard za koji niko nema lek? Time bi samo osigurali samounistenje. Krivim Putina sto ne promeni vojnu doktrinu Rusije. Sankcije ciji je cilj da se ugroze zivoti gradjana Rusije bi morao da tretira kao akt agresije i predvidi nesrazmeran odgovor.

molele

13.10.2020. 19:05

Zašto zamajavju narod u svetu, zaštitna kupola neće da dejstvuje po dronovima, ti su mali sistemi sa hiljadam projektila, Osnovni problem je registrovanje polaznih tačaka dejstva da li će biti ista konfiguracija terena pod dejstvom projektila ZZ ZV-Hip-son i običnih???!