ISTRAŽIVANJE U ENGLESKOJ: Može li BSŽ vakcina da pomogne protiv kovida-19?

Tanjug

11. 10. 2020. u 13:54

Britanski naučnici počeli su da testiraju vakcinu protiv tuberkuloze, poznatu kao BSŽ, koja je razvijena 1921. godine, da bi utvrdili može li da pomogne obolelima od kovida-19.

ИСТРАЖИВАЊЕ У ЕНГЛЕСКОЈ: Може ли БСЖ вакцина да помогне против ковида-19?

Foto Tanjug/ AP

Oko 1.000 dobrovoljaca se prijavilo da učestvuje u ovom istraživanju koje će se sprovoditi na Univerzitetu Eksiter u jugozapadnoj Engleskoj, s ciljem da se ustanovi da li BSŽ vakcina može da spase živote obolelih od kovida-19.

Smatra se da bi milioni Britanaca, koji su u detinjstvu vakcinisani BSŽ, ponovo trebalo da je prime da bi imala efekat u slučaju infekcije korona virusom.

Naučnici se nadaju da bi BSŽ vakcina, tako, mogla da deluje i protiv korona virusa.

"Postoji jedna solidna teorija koja kaže da bi BSŽ vakcina mogla da utiče povoljno na zaražene korona virusom. Ja to vidim kao mogućnost da se koliko-toliko zaštitim ove zime", izjavio je za BBC Sam Hilton sa Univerziteta Eksiter.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adanom Gabrejesus, jedan je od koautora studije objavljene u medicinskom časopisu "Lanset", a u kojoj se ukazuje da bi BSŽ vakcina mogla da bude "preparat s kojim bi se premostio period do otkrića specifične vakcine protiv kovida-19", navodi se u BBC tekstu.

"To bi mogao biti značajan odgovor na kovid-19 i neku buduću pandemiju, iako BSŽ ne može biti dugoročno rešenje", navodi se u časopisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!