LAŽNE IFORMACIJE: Žena koju nazivaju kineski "Snouden" iznosi neistine o virusu korona

Dragan Vujičić

11. 10. 2020. u 09:20

JAVNOST je teško da prihvati da je SARS-CoV-2 bio oružje zbog njegove relativno male smrtonosnosti, ali on zaista ispunjava kriterijume biooružja.

ЛАЖНЕ ИФОРМАЦИЈЕ: Жена коју називају кинески Сноуден износи неистине о вирусу корона

Foto: Printskrin

Značajno je virulentan i može prouzrokovati velike žrtve. Veoma je zarazan i prenosi se lako, često respiratornim putema u obliku aerosola... Relativno je otporan na promene u životnoj sredini, može da izdrži transport i sposoban je za ciljano ispuštanje - ovo je zaključak naučnog rada Li Meng Jan, profesorke iz najreferentnije biolaboratorije sa Univerziteta Hongkong, koja je od 28. aprila stanovnik SAD. Na više od 50 strana profesorka Jan i njeno troje kolega iz Kine tvrde da je virus SARS-CoV-2 nastao radom u nekoliko svetskih laboratorija, od kojih su one u Kini pod kontrolom tamošnje vojske.

Kao jednog od glavnih autora frankenštajn-virusa ona označava dr Zengli Ši, u zapadnim medijima poznatu kao "Betvumen" (žena šišmiš), koja od 2012.eksperimentiše sa slepim miševima. Profesorka izbegla 28. aprila iz Hongkonga i njene kolege još tvrde da je virus RaTG13 za koji su u Vuhanu "Betvumen" i njene kolege rekli da su ga dobili u fecesu slepih miševa 2013. godine (a koji je 96 odsto identičan SARS-CoV-2), prevara koja je u svetsku GenBank-u uneta posle falsifikata urađenog na računarima.

GEJTS I VUHAN

MEDIJI u SAD podsećaju juče na razgovor najpoznatijeg "filantropa" na svetu Bila Gejtsa sa Metom Mjurijem iz "Volstrit žurnala" od prošlog vikenda, gde je Gejts uputio dve glavne poruke: vakcina protiv kovida 19 biće spremna polovinom naredne godine i društvene mreže moraju da uklanjaju sadržaje u kojim se kineske laboratorije okrivljuju za pravljenje virusa. Konstatuje se "kao da je rad Li Meng Jan čitan pre nego ga je ona potpisala".

Rad profesorke Li Meng Jan objavljen je 8. oktobra na Istraživačkom kovid-portalu "Zenodo": "SARS-CoV-2 kao ne neogranično biološko oružje" tek počinje da trese svetsku "medicinsku naučnu zajednicu". Ovo je drugi rad sa istim zaključcima u sedam dana, a prvu studiju objavila je u Americi naučnoistraživačka grupa "Drastik" na čelu sa dr Lavren Selinom, u čijem portfoliju stoji da ima 29 godina staža u medicinskim istraživanjima i da je veteran ratova u Avganistanu i Iraku. Grupa "Drastik" sastavila je listu od 36 tačaka kako bi potkrepila tvrdnju da bi virus SARS-CoV-2 mogao poteći iz programa razvoja vakcina i traže od Trampove administracije da se ne "oslanja na međunarodnu naučnu elitu i medije koji imaju finansijske interese, već da imenuje nezavisnu i objektivnu radnu grupu koja će utvrditi pravo poreklo ovog virusa korona". Naučnici iz "Drastika" su angažovani od Građanske komisije za nacionalnu bezbednost SAD.

Foto Printskrin

Sve ovo se događa nakon što je predsednik SAD u ponedeljak izašao iz bolnice i skidajući masku pozvao sunarodnike da nastave sa normalnim životom. Sinhrono, u gradu Baringtonu u Masačusetsu (državi medicine) počela je da se potpisuje Velika deklaracija za normailizovanje života u korona-krizi. Dosad je potpise stavilo više od 4.700 naučnika i preko 3.200 lekara, uz desetine hiljade građana. Deklaracija odražava reči predsednika Trampa, ranije ove nedelje, "da Amerikanci ne žive u strahu niti treba da dozvole da virus dominira njihovim svakodnevnim životom"!

ZARAZA IZ NAZALNE VAKCINE?

AD hok grupa naučnih istraživača "Drastik" u prošli utorak sastavila je listu od 36 tačaka kako bi potkrepila tvrdnju da je virus SARS-CoV-2 mogao poteći iz programa razvoja vakcina.

Centralni mehanizam imunološkog odgovora povezan je sa interferonom. Čini se da virus kovid 19 ima neke potpise u svom genomu koji ukazuju na preosetljivost na interferon.

Sve je više naučnih dokaza da je pandemija kovida 19 možda nastala kao rezultat pogrešnog projekta razvoja vakcine.

Traži se prelazak na medicinske mere koje podrazumevaju zaštitu starih i rizičnih grupa jer "kovid 19 ne zaslužuje da bude jedina briga čovečanstva". Ukazuje se da su sve druge teške bolesti zbog kovida 19 van kontrole i da uzimaju danak više nego virus. Tvrdi se da deca i studenti uz pojačane mere higijene mogu bezbedno u učionioce, a zdravi do 65 godina relativno bezbedno na posao, stadione, koncerte. Što se pre stekne "imunitet stada" i život će se brže vratiti u društvo, što se upravo događa u Švedskoj, Danskoj...

Foto Tanjug

Inače, profesorka Li Meng Jan u Americi je dočekana kao "kineski Snouden" koji treba da svedoči o kineskoj odgovornosti za pojavu zaraze. U međuvremenu, sredinom septembra suspendovani su joj nalozi na društvenim mrežama u SAD nakon što je prvi put govorila o bioterorizmu na Foks njuzu. Uhapšena joj je majka prošle nedelje u Kini, a najnoviji rad neće joj doneti "popularnost" u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ona je, naime, ranije tvrdila da je lično obavestila svog šefa, prvog čoveka najprestižnije biolaboratorije na svetu (inače eksperta SZO) na istraživanje kolega i nje da je virus plod kineskih laboratorija. Prema njenim rečima, šef joj je savetovao da ćuti zarad svoje bezbednosti i zato se odlučila za bekstvo u SAD.

Prema izveštaju Li Meng Jan, "okrivljeni" virus RaTG13 ima "više nenormalnih karakteristika".

Na početku se tvrdilo da je izolovan iz fekalnog uzoraka - ali ipak samo 1,7 odsto očitavanja sirovog sekvenciranja je bakterijsko, dok su uzorci fekalnih briseva obično 70-90 odsto bakterijski. Drugo, genomska sekvenca za RaTG13 sadrži segmente porekla koji nisu od slepih miševa, već od lisice, leteće lisice, veverice i drugih životinja.

Dokazi ovde jasno ukazuju da su svi novi virusi iz porodice korona, koje su nedavno objavile laboratorije pod kontrolom SZO, prevara i ne postoje u prirodi...

Nemoguće je da aminokiselinska sekvenca proteina E ostane nepromenjena kada je virus navodno više puta prešao barijeru vrsta (između različitih vrsta slepih miševa, od slepih miševa do pangolina i od pangolina do čoveka), tvrdi se u radu profesorke.

Nakon ove informacije koji je objavio i naš medij, portal faktograf.hr uradio je analizu istinitosti činjenica i ukazao nam na greške navedene u tekstu.

U nastavku objavljujemo činjenice do koje je došao faktograf.hr:

Profesorka izbegla 28. aprila iz Hongkonga i njene kolege još tvrde da je virus RaTG13 za koji su u Vuhanu "Betvumen" i njene kolege rekli da su ga dobili u fecesu slepih miševa 2013. godine (a koji je 96 odsto identičan SARS-CoV-2), prevara koja je u svetsku GenBank-u uneta posle falsifikata urađenog na računarima.

Portal faktograf.hr ukazao je na činjenicu da se u ovom delu teksta koji smo objavili ne radi o recenziranim znanstvenim radovima, sudeći po reakcijama znanstvenika može se reći da ih je struka odbacila te ustvrdila da nikakvih novih dokaza nema. Oni su takođe objasnili zbog čega su tvrdlje Jan neistinite:

"Zato se čini da jedini razlog zašto Jan ističe baš ta dva virusa činjenica da su ih otkrili laboratoriji kineske vojske. Činjenica da su ova dva virusa identificirana u kineskom vojnom laboratoriju ništa ne znači: koronavirusi cirkuliraju među divljim šišmišima i mogao ih je otkriti bilo tko, poručuju znanstvenici.

Health Feedback objašnjava zašto manipuliranje ZC45 i ZXC21 nije isplativo za stvaranje ovakvog virusnog biooružja. Toliko su genetski različiti od SARS-CoV-2, da bi zahtevali previše intervencija u genom: na kraju ne biste mogli znati što ste od njega uopće napravili.

Prenose izjavu profesora sa Sveučilišta u Iowi koji proučava koronaviruse, Stanleyja Perlmana. Menjanje sleda genetskog sustava tog virusa, kako bi se došlo do SARS-CoV-2, bilo bi “gotovo nemoguće, jer se ne bi znalo kako manipulirati virusom”, kazao je za FactCheck.org.

Istraživač porekla SARS-CoV-2, Kristian Anderson je, pak, kazao: “To jednostavno ne može biti istina – postoji više od 3.500 nukleotidnih razlika između SARS-CoV-2 i ovih virusa.”

Da je inženjering virusa u kojemu se mora zameniti više od 10 posto genoma neefikasno, ako ne i nemoguće, smatra i virologinja Rasmussen, kao i drugi njeni kolege. Marvin Reitz, virolog Sveučilišta u Marylandu, takođe navodi da bi trebalo od 3.000 izmena nukleotida da bi virus kojeg Jan predlaže za “okosnicu” postao SARS-CoV-2.

U podnaslovu "Šta je još pogrešila" faktograf.hr objašnjava koje greške su još iznete, a mi ih prenosimo u celosti.

“To nije niti najmanje uverljivo; to je loše rezoniranje”, navodi Reitz u recenziji. Proverio je i njenu tezu da domena vezivanja receptora (RBD) “sumnjivo nalikuje onoj koju ima SARS1”.

“Ne, nije (sumnjivo). Kod virusa pangolina slijed RBD-a je 100% isti. Ne može biti puno bliže od toga. Zato ona mora tvrditi da su nizovi kod pangolina lažni”, navodi on.

Opovrgava i njenu tezu o mestu cepanja furina. Jan navodi da se to ne događa kod “ostalih virusa ove klase”.

“Nije mi jasno što ona misli pod klasom. Vjerojatno misli na koronaviruse slične SARS-u. Sigurno je da ona postoje u nekim drugim koronavirusima. MERS ih ima dva. Virus zaraznog bronhitisa (IBV) ima dva”, nabraja Reitz.

Ovim putem se izvinjavamo čitaocima zbog neistina koje smo izneli u tekstu i zahvaljujemo portalu faktograf.hr koji je činjenice izneo. Celu analizu teksta možete pogledati klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije