MAKRON RAZGOVARAO SA PREDSEDNIKOM AZERBEJDŽANA: Pozvao ga na prekid vatre i mirovne pregovore

Novosti online

03. 10. 2020. u 08:57

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevom i pozvao ga na obnavljanje režima prekida vatre na liniji dodira u Karabahu i mirovne pregovore.

МАКРОН РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ АЗЕРБЕЈЏАНА: Позвао га на прекид ватре и мировне преговоре

Foto: AP/Azerbaijani Presidential Press Office via AP

- Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je 2. oktobra predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. Francuski predsednik izrazio je zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava na armensko-azerbejdžanskoj kontakt liniji i pozvao na što skorije obnavljanje prekida vatre i pregovora - saopštila je pres-služba Alijeva.

Kako su precizirali - predsednik Ilham Alijev saopštio je da je usled snažnog artiljerijskog granatiranja azerbejdžanskih naselja od strane jermenskih oružanih snaga ubijeno 19 civila Azerbejdžana, više od 60 ljudi je ranjeno, a stotine kuća uništeno.

- Prema rečima predsednika, azerbejdžanska vojska izvela je uspešne kontraofanzivne operacije i oslobodila deo okupiranih teritorija. Šef države je takođe primetio da je Jermenija preduzela korake za ometanje pregovaračkog procesa i nanela ovom procesu veliki udarac. Predsednik Ilham Alijev naglasio je da je jermensko rukovodstvo u potpunosti odgovorno za narušavanje pregovora, kao i za oružani sukob - istakli su u pres-službi.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)