LEK ZA KORONU: Remdesivir moguće štetan za bubrege, ispitivanja u toku

Tanjug

02. 10. 2020. u 21:13 >> 21:01

EVROPSKA agencija za lekove započela je sa ispitivanjima bezbednosti remdesivira, nakon što su neki pacijenti koji su koristili ovaj lek prijavili ozbiljne probleme sa bubrezima.

ЛЕК ЗА КОРОНУ: Ремдесивир могуће штетан за бубреге, испитивања у току

Foto: Novosti arhiva

Evropska agencija za lekove je saopštila da nije jasno da li je akutna bubrežna insuficijencija koju su pacijenti dobili posledica upotrebe leka protiv COVID-19, ali da ovo pitanje zahteva dalju istragu, prenosi Asošijeted pres.

Remdesivir je 3. juna dobio uslovno odobrenje za stavljanje u promet od strane Evropske agencije za lekove. Ovaj lek odobren je za korišćenje kod osoba starijih od 12 godina sa ozbiljnim oblikom COVID-19 kojima je potreban tretman kiseonikom. Odobrenje za lek izdato je u ubrzanoj proceduri, uz uvažavanje činjenice da će više dokaza biti potrebno da se prikupi nakon izdavanja dozvole.

Evropska agencija za lekove tvrdi da potencijalni problem toksičnosti za bubrege izazvan remdesivirom procenjivan nakon što je izdata dozvola za upotrebu, uglavnom na ispitivanjima vršenim na životinjama. Agencija podseća da akutna bubrežna insuficijencija može da bude izazvana drugim uzorčnicima, kao što su dijabetes i COVID-19.

Preporuke o upotrebi remdesivira ostaju nepromenjene, navodi Evropska agencija za lekove. Lekari su već dobili instrukcije da pre upotrebe leka provere da li pacijenti imaju problema sa bubrezima i da ne koriste lek kod onih za koje se već zna da su bubrežni bolesnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)