TURCI POSLALI U NAGORNO-KARABAH HILJADE PLAĆENIKA IZ SIRIJE: Pašinjan poručio - Žele da izgrade carstvo slično sultanatu

Novosti onlajn

02. 10. 2020. u 12:27

TUSKA je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

ТУРЦИ ПОСЛАЛИ У НАГОРНО-КАРАБАХ ХИЉАДЕ ПЛАЋЕНИКА ИЗ СИРИЈЕ: Пашињан поручио - Желе да изграде царство слично султанату

Foto: AP Photo via militant website, File

- Znamo da je Turska obučila i prebacila hiljade plaćenika i terorista iz okupiranih područja na severu Sirije. Ti plaćenici i teroristi danas se bore protiv Jermena. Mnogi od njih nisu ni znali zašto ih je Turska smestila u Azerbejdžan - rekao je Pašinjan u intervjuu za francuski list „Figaro“.

Prema njegovim rečima, Jerevan takođe zna da se ovi plaćenici drogiraju, jer su u džepovima njihovih uniformi pronađeni špricevi sa narkoticima.

- To govori o tome da oko 30 odsto gubitaka sa azerbejdžanske strane predstavljaju plaćenici iz inostranstva - zaključio je premijer.

Pašinjan je istakao da bi članstvo Turske u Minskoj grupi OEBS-a trebalo da bude suspendovano, jer je njeno ponašanje u vezi sa sukobima u Karabahu pristrasno.

- Članstvo Turske u Minskoj grupi OEBS-a trebalo bi da bude suspendovano, ukoliko se ona ponaša pristrasno i ratoborno. To znači da više ne može da bude posrednik - objasnio je Pašinjan.

Foto: EPA

Nikol Pašinjan

Turska svojim delovanjem u Nagorno-Karabahu nastoji da ojača svoj uticaj na Južnom Kavkazu, „njen san je da izgradi carstvo slično sultanatu“, smatra Pašinjan.

- Posle napada i poraza pretrpljenih na granicama Jermenije u julu (u Nagorno-Karabahu), Azerbejdžan se obratio Turskoj i očigledno je da Ankara donosi odluke o mnogim ključnim aspektima situacije - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, njen cilj je da promeni regionalni odnos snaga u svoju korist.

- Želja Turske je da ojača svoju ulogu i uticaj na Južnom Kavkazu i time promeni status kvo koji postoji više od jednog veka. Njen san je da izgradi carstvo nalik sultanatu - smatra premijer Jermenije.

On je naglasio da bi postupci Ankare „mogli zapaliti“ čitav region.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Dešavanja u Nagorno-Karabahu pratite iz minuta u minut u blogu uživo KLIKOM OVDE!

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!