GLEDAO JE SNIMAK PRALJKA KAKO ISPIJA OTROV I RAZMIŠLJAO O SAMOUBISTVU: Doktorka otkrila u kakvom je stanju bio DŽulijan Asanž

Novosti online

25. 09. 2020. u 10:08

DOKTORKA Sondra Krozbi, koja je osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža obilazila dok je bio u ekvadorskoj ambasadi, ispričala je sudu da je on imao misli o suicidu.

ГЛЕДАО ЈЕ СНИМАК ПРАЉКА КАКО ИСПИЈА ОТРОВ И РАЗМИШЉАО О САМОУБИСТВУ: Докторка открила у каквом је стању био Џулијан Асанж

Foto: AP

On je, prema njenim rečima, iznova gledao snimak kako haški osuđenik Slobodan Praljak u sudnici ispija otrov.

Bivši general-pukovnik Hrvatske vojske Slobodan Praljak je 2017. godine u haškoj sudnici, nekoliko trenutaka nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina, ispio otrovnu tečnost iz bočice.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu", uzviknuo je Praljak pre nego što je popio otrov. On je preminuo u bolnici dva sata po ispijanju otrova.

Snimak ovog događaja više puta je gledao osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, ispričala je dr Sondra Krozbi koja je obilazila Asanža u ambasadi.

Ona je tokom saslušanja za Asanžovo izručenje ispričala da je primetila veliko pogoršanje psihičkog i fizičkog stanja Asanža tokom boravka u ambasadi, gde je čekao azil od Ekvadora kako ne bi bio izručen SAD.

Dr Sondra Krozbi rekla je da joj je tokom posete u februaru 2018. godine Asanž ispričao da misli o samoubistvu, te da o tome razmišlja "vrlo namerno" i "bindžuje" snimak Praljka u Hagu.

Asanž je više puta pauzirao snimak i analizirao Praljkov izraz lica dok vrši samoubistvo, ispričala je doktorka Sondra Krozbi, profesor medicine na Univerzitetu u Bostonu.

Psihijatri i branioci Džulijana Asanža upozorili su pre nekoliko dana da bi on mogao da pokuša da se ubije ako bude poslat Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Saslušanje o izručenju je počelo 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudiji Vanesi Baraitser biti potrebne nedelje ili čak i meseci da donese odluku.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)