SMRT JEDNE OD NAJUTICAJNIJIH ŽENA U AMERICI: Uvod u sukobe velikih razmera!

Novosti online

19. 09. 2020. u 09:21

СМРТ ЈЕДНЕ ОД НАЈУТИЦАЈНИЈИХ ЖЕНА У АМЕРИЦИ: Увод у сукобе великих размера!

Foto: Printskrin

RUT Bejder Ginsburg, sudija Vrhovnog suda i jedna od najuticajnijih žena u Americi, preminula je posle teške bolesti, čime je otvorena pozornica za još jedan sukob republikanaca i demokrata, ovaj put oko izbora njenog naslednika.

Rut Bejder Ginsburg bila je druga žena izabrana da služi u Vrhovnom sudu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država i jedna od ključnih ličnosti u borbi za prava žena.

Preminula je u svom domu u Vašingtonu u 87. godini od raka pankreasa, saopštio je Vrhovni sud SAD.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra Dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

​Često je govorila kako su joj te godine, od kako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Američki predsednik Donald Tramp je, povodom smrti Rut Ginsberg, rekao da je Amerika izgubila „titana pravnih nauka“ i osobu „briljantnog uma“.

- Njena mišljenja i odluke koje su se odnosile na prava žena inspiracija su svim Amerikancima i generacijama pravnika - naveo je Tramp.

Rut Bejder Ginsburg je pred smrt navela da joj je najveća želja da niko ne bude postavljen na njenu funkciju dok se ne izabere novi predsednik SAD.

​Smrt Rut Ginsberg postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

- Senat će glasati o kandidatu predsednika Trampa - najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.

Demokrate, međutim, smatraju da izbor naslednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sledeće godine, kako bi o upražnjenom mestu odluku doneo pobednik predsedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sledeću generaciju Amerikanaca, preneo je RTS, pozivajući se na američke medije.

(Sputnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

profa

19.09.2020. 14:55

Najmoćnije žene Amerike i sveta su žene holivudskih producenata i medijskih magova, jer su one uticale preko svojih muževa da se propaganda preko filmova i serija o ženama koje rade muške poslove i predstavljaju se jednake muškarcima, utiče na svest Zemljana, i i sistemsku promenu zakona u celom svetu.