ISTO SU PROBALI U SIRIJI I VENECUELI: Lukašenko o pokušajima destabilizacije Belorusije - Prešli su na "meku silu"

Novosti onlajn

16. 09. 2020. u 19:06

ИСТО СУ ПРОБАЛИ У СИРИЈИ И ВЕНЕЦУЕЛИ: Лукашенко о покушајима дестабилизације Белорусије - Прешли су на меку силу

Foto: Andrei Stasevich/Pool Photo via AP/Vayar Military Agency via AP

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Zapad prema Belorusiji promenio pristup zbog neuspeha u obojenim revolucijama – od tehnologije direktnog mešanja prešlo se na meku silu i transformaciju vlasti iznutra.

- Belorusiju su počeli da destabilizuju na nov način, usmerivši se na snažno biračko telo koje podržava predsednika: stanovnike regiona, radnike, one koji su na budžetu države, penzionere. Takvu taktiku - su pokušali, uzgred, da primene u Siriji i Venecueli  rekao je on.

Vlasti znaju ko rukovodi protestima u Belorusiji i spremne su za svaki izazov, kaže Lukašenko.

- Beloruski scenario 2020. godine je legura najefikasnijih obojenih tehnologija destabilizacije testiranih u različitim zemljama. Očigledno je uporište na obimu i dužini trajanja protesta, iscrpljivanju snaga i resursa. Mi znamo ko rukovodi, ko šta hoće u Belorusiji i zato se ne opuštamo i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov - rekao je beloruski predsednik.

Plan tokom protesta, dodao je on, bio je da se na ulice beloruskih gradova izvedu hiljade ljudi i da se zauzmu administrativne zgrade.

Foto Tanjug

Da su snage bezbednosti bile pasivne Belorusiju bi čekale tehnologije Majdana koje su, kako je poznato, prolazile sa ljudskim žrtvama i završavale se tragedijom po državu, dodao je on.

Prema njegovim rečima, vreme barikada i mitinga u Belorusiji je gotovo, neophodno je nastaviti s podizanjem zemlje.

Beloruski lider je, takođe, rekao da Telegram kanali pod kontrolom Varšave šire „plan B“ kada je reč o Belorusiji, a to obuhvata paralelna ministarstva, sabotaže u oblasti privrede i socijalnoj sferi.

- Uspostavljaju se novi mehanizmi i šeme finansiranja, a kanali pod kontrolom Varšave šire tzv. ‘plan B’  koji podrazumeva stvaranje paralelnih ministarstava (navodno narodnih), sabotaže u oblasti privrede i socijalnoj sferi - rekao je Lukašenko tokom sastanka s političkim aktivistima u zemlje.

On je dodao da je ključna ideja Koordinacionog saveta i glavni zadatak u narednom periodu da se uzdrma monolitnost vertikale vlasti, bezbednosnog bloka, državnih medija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

maniks

16.09.2020. 21:37

Brate Lukasenko nedaj se smradovima zapada, gazi izdajnike znamo mi koji je to izrod imamo ih mi i u Srbiji. Drzi se brata Putina i zlocinacko teroristicka organizacija moze da ti pljune pod prozor.

Bora

16.09.2020. 21:40

Po kratkom postupku pohapsiti i pomlatiti sve koji se priključe demonstracijama . Zašto francuzi nisu poslušali demonstrante i predali vlast a sad popuju drugima . EU je veliko zlo za sve koji su van njihovog sistema .