ALARMANTAN APEL MARIN LE PEN: Francuzi, probudite se!

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

06. 09. 2020. u 23:37 >> 23:35

POTREBNI ste republici, Francuzi, probudite se!

АЛАРМАНТАН АПЕЛ МАРИН ЛЕ ПЕН: Французи, пробудите се!

Foto: EPA

Ovu alarmantnu poruku naciji poslala je liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen u svom govoru u nedelju, prilikom prvog političkog obraćanja posle letnjih odmora. Bio je ovo ujedno i prvi govor kao svojevrsni uvod u kampanju, godinu i po pre predsedničkih izbora.

Dve trećine govora, dugog četrdesetak minuta, Le Penova je posvetila bezbednosnoj situaciji. Iz Frežisa, na Azurnoj obali, grada u kome je na vlasti njena stranka, liderka Nacionalnog okupljanja je između ostalog istakla da se bezbednosna kriza ogleda i u sistematskoj "antipolicijskoj kampanji", kao i u porastu delikvencije, obračuna lokalnih bandi, ali i u "antifrancuskom, pa čak i anbitelom rasizmu".

Foto: AP

Aktuelnog francuskog predsednika Emanuela Makrona je kritikovala i zbog toga što je, po njenim rečima, oslobođeno deset hiljada kriminalaca koji nisu do kraja izdržali kaznu.

Za tešku bezbednosnu situaciju okrivila je istovremeno i "anarhičnu i nekontrolisanu imigraciju", ali je i naglasila da ne želi da povlači paralele između stranaca koji poštuju francuske zakone i onih koji to ne rade.

Druga važna tema kojoj je posvetila ostatak svog govora je ekonomska situacija. Le Penova je naglasila da je trenutno na delu proces raspada mondijalizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

TURSKA JE POSTALA RUSKO TAJNO ORUŽJE UNUTAR NATO Optužbe iz SAD na račun turskog predsednika: Erdogan je Putinov čovek