TRAMP HOĆE DA MIRI INDIJU I KINU: Američki predsednik hoće da posreduje u smirivanju situacije na Himalajima

Tanjug

05. 09. 2020. u 09:33

SJEDINjENE Države su spremne da pomognu u rešavanju spora između Indije i Kine u vezi sa granicom koja prolazi preko zapadnih Himalaja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

ТРАМП ХОЋЕ ДА МИРИ ИНДИЈУ И КИНУ: Амерички председник хоће да посредује у смиривању ситуације на Хималајима

Foto: EPA

Upitan o sporu između Indije i Kine na brifingu održanom u Beloj kući, Tramp je sinoć rekao da je Vašington razgovarao sa zvaničnicima obe zemlje u vezi sa tim šta bi mogao da uradi da pomogne smirivanje situacije, prenosi Rojters.

- Mi smo spremni da pomognemo Kini i Indiji. Ukoliko možemo nešto da učinimo, mi bismo voleli da se uključimo i da pomognemo - rekao je Tramp.

Američki predsednik je i u prošlosti nudio posredovanje u rešavanju spora između Indije i Kine.

Kineske vlasti su tada saopštile da nema potrebe za učestvovanjem treće strane, a izgleda ni da zvaničnici Indije nisu bili zainteresovani za ovaj predlog.

Indija i Kina su rasporedile dodatne snage duž granice nakon sukoba u junu, u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika.

Ministri odbrane ove dve zemlje sastali su se u Moskvi u petak, na sastanku koji je održan na najvišem političkom nivou otkako su tenzije u vezi sa spornom granicnom eskalirale u maju.

Na ovom sastanku kineski ministar odbrane je svom indijskom kolegi rekao da Nju Delhi snosi svu odogovornost za trenutne tenzije na granici, preneli su mediji u Kini.

Indijski ministar je nakon susreta sa kineskim ministrom na tviteru objavio da je sastanak trajao nešto preko dva sata, ne otkrivajući više detalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba