ŠTEDNJA: Francuzi tokom pandemije uštedeli čak 85,6 milijardi evra

TOKOM opšteg karantina, od kraja februara do kraja jula, Francuzi su uštedeli čak 85,6 milijardi evra! Štednja je tako dostigla istorijski nivo.

ШТЕДЊА: Французи током пандемије уштедели чак 85,6 милијарди евра

Foto: AP

Za ovih pet meseci, prosek ušteđenog novca po porodici iznosio je fantastičnih 2.950 evra.

Razlog za to je smanjena potrošnja zbog zatvorenosti u stanovima, zato što najveći broj prodavnica nije radio, ali i zbog toga što su se građani ustručavali da troše, čuvajući svaki evro za "crne dane", ne znajući koliko bi pandemija mogla da potraje.

Ova statistika je, naravno, varljiva, jer istovremeno ima i onih koji su se dodatno zadužili i digli kredite, da bi mogli da premoste smanjena primanja.

To, istovremeno, znači da su neki, s druge strane, uštedeli još više. Prema dostupnim podacima, Parižani su stavili na stranu čak četiri puta više novca od nacionalnog proseka.

Pomenutih 85,6 milijardi predstavljaju sav novac koji je u tom periodu stavljen na štedne račune, ali i gotovinu koja nije potrošena, ni za kupovinu, ni za kredite, i predstavlja neto povećanje bogatstva.

Očekuje se da do kraja godine ova suma poraste na vrtoglavih 100 milijardi evra.

Istovremeno, vlasti su predstavile plan obnove "težak" upravo 100 milijardi koje će se izliti iz državne kase, za podršku privredi i porodicama, da bi se izašlo iz krize izazvane korona virusom.

Imajući u vidu toliku ušteđevinu, vlada sada nastoji da podstakne Francuze da troše novac. Tako je, na primer, produžena paušalna pomoć za kupovinu novih automobila i za radove na energetskoj izolaciji stanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili