NATO ZAHTEVA OD RUSIJE DA RAZOTKRIJE NOVIČOK: Alijansa traži od Moskve informacije o programu razvoja hemijskog oružja

Novosti online

04. 09. 2020. u 14:23

НАТО ЗАХТЕВА ОД РУСИЈЕ ДА РАЗОТКРИЈЕ НОВИЧОК: Алијанса тражи од Москве информације о програму развоја хемијског оружја

Foto: EPA

NATO traži od Rusije da Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) razotkrije ceo program „novičok“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Ruska vlada treba u potpunosti da sarađuje sa OZHO u nepristrasnoj međunarodnoj istrazi. Oni koji su odgovorni za napad na Navaljnog moraju odgovarati za to. Mi pozivamo Rusiju da Organizaciji za zaštitu hemijskog oružja potpuno otkrije informacije o programu "novičok" - poručio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, zemlje-članice NATO-a razmatraju moguće mere u vezi sa incidentom sa Navaljnim, ali je sada rano da se govori kakva će biti međunarodna reakcija.

On je dodao da NATO ocenjuje incident sa Navaljnim kao napad na osnovna prava i principe, na kojima se temelji Alijansa.

Stoltenberg je istakao da su se sve članice NATO-a složile da Rusija treba da „odgovori na ozbiljna pitanja“ u vezi sa incidentom sa ovim incidentom.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar  „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

vladimir

04.09.2020. 15:02

Možete da ih "zamolite", a zahteve zaboravite, jer .... znate da je Rusija ozbiljna i tolerantna država, razumna i strpljiva, pa KO VELI neće zameriti na vokabularu a mi će mo ostati "prva sila"!? Tipična "kaubojska" samoreklama!

Sale

04.09.2020. 17:18

Eno ga sad će. Čim vi otvorite vaše programe iz celog sveta. Kad se sklopio dogovor o uništavanju biološkog i hemijskog oružja nagrnuli ste ko furije da "proveravate dal se drže Rusi dogovora". Kad je bio vaš red da budete kontrolisani, e onda "pa ne može se". A onaj pijanac Jelcin vam progutao šta ste mu servirali bez da pisne, uz čašu vodke verovatno. E pa nema više. Papila i mica i maca.

Balkan

05.09.2020. 10:11

Ovo ne bi ni mali Mikica mogao da smisli, sta rece covek "On je dodao da NATO ocenjuje incident sa Navaljnim kao napad na osnovna prava i principe, na kojima se temelji Alijansa" bas cudno imajuci u vidu gde se deluju mislim po tom principu znaju najbolje narodi koje su posecivali. Malo se zanose, more mnogo se zanose. Ziveli