AMERIČKI PREDSEDNIK UPOZORAVA: Rulja neće ovde vladati

I. Stanojević

02. 09. 2020. u 08:24

U AMERICI vladaju dvostruki aršini kad je pravda u pitanju, poručio je otac Afroamerikanca Džejkoba Blejka (29), kog je beli policajac sedam puta upucao s leđa, posle čega je on ostao paralizovan.

АМЕРИЧКИ  ПРЕДСЕДНИК УПОЗОРАВА: Руља неће овде владати

Tanjug

Džejkob Blejk senior kaže da je ponašanje policije nedopustivo i najavljuje da se neće zaustaviti, niti će biti ućutkan.

- Ko im je dao pravo da misle da je moj sin životinja? - zapitao se i dodao da ovo nije politika, nego pitanje života za njegovog sina koji se tankom sponom drži na ovom svetu.

Njegov stav, iznet u intervjuu za Si-En-En, dolazi neposredno pre jučerašnjeg dolaska šefa Bele kuće Donalda Trampa u Kenoši, grad u saveznoj državi Viskonsin, gde se zbio ovaj događaj koji je pokrenuo lavinu nezadovoljstva.

Tramp je u petak priznao da snimak na kom se vidi kako policija puca u Blejka "nije lep prizor". Bes i ogorčenje naroda pretvorili su se u višednevne proteste i marševe, a ovi u pravi haos, pošto se naoružani belac, tinejdžer Kajl Ritenhaus (17) pojavio i krenuo da puca po demonstrantima i ubio jednog od njih.

Tanjug

Američki predsednik nije planirao da se sastane sa Blejkovom porodicom, jer su oni želeli susret u prisustvu advokata. Odbio je da kritikuje akcije Ritenhausa.

- Vrlo su ga nasilno napali - rekao je Tramp, dodajući da bi Ritenhaus verovatno bio ubijen da nije otvorio vatru na demonstrante.

Plan šefa Bele kuće da poseti Kinošu, naišao je na kritike demokrata zbog straha da će situacija u gradiću buknuti.

- Ova poseta ima samo jednu svrhu, da unese nemir - izjavila je Karen Bejs, kalifornijska kongresmenka iz redova demokrata.

Guverner Viskonsina Toni Evers pozvao je Trampa da preskoči posetu, ocenivši da će njegovo prisustvo samo omesti prevazilaženje podela.

Tramp se u svojoj izbornoj kampanji sve više fokusira na gušenje protesta u SAD. Sekretarijati za unutrašnje poslove i za pravosuđe kreću u istragu o "levičarskim građanskim nemirima" u "gradovima koje vode demokrate", a federalne akcije suzbijanja građanskih nemira već su rezultirale hapšenjem 200 ljudi, od čega 100 u Portlandu.

PROTIV PROTESTA

ŠEF Bele kuće kritikovao je talas protesta protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma koji su zapalili SAD, nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja. Džozef Bajden i demokratska kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris dugo su razgovarali sa porodicom poslednje žrtve policije Džejkoba Blejka i osudili pucnjavu.

- U Americi nikada se nećemo predati vladavini rulje, jer ukoliko rulja vlada, demokratija je zaista mrtva - rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Tramp je naglasio da je potreban red, samo nekoliko sati pre nego što je predsednički kandidat demokrata Džo Bajden rekao da "predsednik ne može da zaustavi nasilje, jer ga je godinama i sam podstrekivao". Tramp je na to uzvratio da je Bajdenova strategija "da se preda levičarskoj rulji".

Ova razmena optužbi zbiva se samo devet nedelja uoči predsedničkih izbora. Bajden vodi u istraživanjima javnog mnjenja na nacionalnom nivou, ali je prednost tesna u nekim ključnim državama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori