NAPADNUTA AMBASADA LIBIJE U MINSKU: Pretučen diplomata koji zastupa vlasti pod kontrolom Haftara (VIDEO)

Novosti online

27. 08. 2020. u 13:25

НАПАДНУТА АМБАСАДА ЛИБИЈЕ У МИНСКУ: Претучен дипломата који заступа власти под контролом Хафтара (ВИДЕО)

Foto: Tviter printskrin/Artem

NAPAD je izvela grupa od 30 pristalica libijske vlade nacionalnog jedinstva (PNS).

Ambasada Libije u Minsku je napadnuta, a kako je rekao Muhamed Istejta, predstavnik ambasade koji zastupa vlasti pod kontrolom Halife Haftara, iza napada stoji grupa pristalica vlade nacionalnog jedinstva čije je sedište u Tripoliju. Od njega traže da napusti ambasadu i preda je PNS. Istejta kaže da su ga napadači pretukli.

Napad je, kako je naveo, izvela grupa od 30 pristalica libijske vlade nacionalnog jedinstva (PNS).

Prema rečima privremenog poverenika za Libiju Istejta, koji predstavlja vlasti istoka zemlje pod kontrolom Halife Haftara, napad se dogodio jutros a njega su pretukli.

On je istakao da postoji video koji potvrđuje da su ambasadu napale baš pristalice PNS.

- Napali su ambasadu dok smo ja i još jedan diplomata spavali.To je teroristički napad na zgradu ambasade koja se smatra teritorijom Libije. On nisu bili Libijci - rekao je diplomata.

On kaže da svi napadači imaju državljanstvo Belorusije, a sa njima je bio i poverenik koji predstavlja PNS, kao i bivši poverenik i blagajnik ambasade, takođe predstavnik PNS, kojeg lično poznaje.

Napadači su ga oborili na zemlju i pretukli.

Istejta je dodao da ima sukob sa napadačima već dva meseca i da je ovo drugi napad. Ta grupa, kako kaže, traži da on napusti ambasadu i da je preda pristalicama PNS.

Situacija u Libiji

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima.

Snage komandanta Halife Haftara pokrenule su ofanzivu u aprilu 2019. godine u pokušaju da zauzmu Tripoli, ali je njihova ofanziva propala u junu jer su združene snage za Tripoli, uz podršku Turske, uspele da odbiju napad.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)