FRANCUSKI MINISTAR: Liban može da nestane kao država

Srna

27. 08. 2020. u 09:57

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР: Либан може да нестане као држава

Foto: Printscreen

FRANCUSKI ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan izjavio je danas da postoji rizik da Liban nestane kao država zbog neaktivnosti njegove političke elite, koja mora brzo da uspostavi novu vladu radi provođenja ključnih reformi.

-Međunarodna zajednica neće potpisati blanko ček ako oni ne sprovedu reforme. Moraju to brzo uraditi zato što danas postiji rizik da Liban nestane-rekao je Le Drijan radiju RTL.

Francuska već blizu dve godine predvodi diplomatske napore da se Liban ubedi da sprovede reforme i osigura međunarodnu pomoć neophodnu za rešavanje finansijskog kolapsa.

Posle razorne eksplozije u luci u Bejrutu 4. avgusta, u kojoj je poginulo 180 ljudi, a 250.000 pretvoreno u beskućnike, predsednik Emanuel Makron odmah je otputovao na lice mesta u nadi da će moći da ubedi libanske političke frakcije da izaberu novu administraciju, neopterećenu korupcijom i koja bi imala podršku stranih donatora.

Međutim, napredak je spor, a pojedine diplomate su frustrirane zbog ovakve situacije.

Makron će se vratiti u Bejrut 1. septembra.

Le Drijan je rekao da je na libanskim vlastima da preuzmu odgovornost, ali da među njima postoji "konsenzus da se ne deluje", što više "nije moguće".

Ministar je napomenuo da će Makron ponoviti ovu poruku kada sledeće sedmice bude u Bejrutu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)