SENAT SAD: Vikiliks ključan za mešanje u američke izbore, pomagao ruskim obaveštajcima

Tanjug

18. 08. 2020. u 17:33

СЕНАТ САД: Викиликс кључан за мешање у америчке изборе, помагао руским обавештајцима

Foto Tanjug-AP

VIKILIKS je odigrao ključnu ulogu u ruskim obaveštajnim aktivnostima usmerenim da utiču na ishod predsedničkih izbora 2016. godine u SAD i pobedu sadašnjeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u izveštaju senatskog odbora za obaveštajna pitanja.

Vikiliks je po svemu sudeći znao da pomaže ruskoj obaveštajnoj službi, konstatovano je danas tokom zasedanja senatskog odbora, prenosi Rojters.

U izveštaju se spominje i šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafor kao osoba koja je sarađivala sa Rusima, među kojima je i ruski oligarh Oleg Deripaska i to i pre, i posle američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

Na sednici odbora je konstatovano da su Manaforova uloga i bliskost sa Donaldom Trampom pogodovali ruskoj obaveštajnoj službi i predstavljali ozbiljnu kontraobaveštajnu pretnju za SAD.

Foto: AP

Ove tvrdnje su deo petog i finalnog poglavlja izveštaja senatskog odbora za obaveštajna pitanja zasnovanog na troipogodišnjoj istrazi o ruskoj umešanosti u Trampovu pobedu 2016. godine nad predsedničkom kandidatkinjom Demokratske stranke Hilari Klinton.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mama

25.09.2020. 15:50

E sto je mnogo mnogo je ! Za sve je kriv Vikiliks i rusi- ko svaba trala la.Ma procitani ste.Krivi ste,tuzni i Bogu i narodu ruzni!Samo budala jos moze da vam veruje.