PROBLEM REŠILI PRED KRAJ ŠKOLSKE GODINE: Svi osnovci u Francuskoj u klupama 1. septembra

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik „Novosti“ iz Pariza

16. 08. 2020. u 08:40

PROBLEM povratka đaka u klupe Francuzi su rešili još krajem prethodne školske godine, kada su se određeni uzrasti vratili na obavezno pohađanje nastave, poslednje dve nedelje, krajem juna i početkom jula.

ПРОБЛЕМ РЕШИЛИ ПРЕД КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ: Сви основци у Француској у клупама 1. септембра

Foto: VN

 Od 1. septembra će se u škole vratiti svi.

Krajem prošle školske godine ta mera važila je samo za najmlađe uzraste, od tri do šest godina u predškolskim ustanovama, i za celu osnovnu školu, dok su srednjoškolci i dalje nastavljali da prate program na daljinu, kao i studenti. Pre toga, osnovci su se dve sedmice dobrovoljno vraćali na nastavu.

Francuske vlasti su insistirale na ponovnom uspostavljanju redovne nastave čim je to iole bilo moguće, jer "vaspitavanje dece u obrazovnim ustanovama smatraju jednim od stubova demokratije". Značajnu ulogu u toj odluci imao je i zaključak stručnjaka da su deca manje zarazna od odraslih.

Od početka nove školske godine, mere protiv epidemije će biti još više ublažene u odnosu na završetak prethodne. Fizička distanca nadalje neće biti obavezna u školskim dvorištima, niti će razredi odvojeno ići na velike odmore. Biće ponovo dozvoljeno i korišćenje prostora za igru i spoljnih klupa za odmaranje.

Ni u zatvorenim prostorima, kao što su učionice ili biblioteke, distanca od jednog metra više neće biti obaveza ukoliko nema uslova za to. S druge strane, svi učenici stariji od 11 godina moraće da nose maske, i napolju i unutra, kada fizička odvojenost nije moguća. Vaspitačice u predškolskim ustanovama ubuduće neće morati da imaju maske na licima, dok su za nastavnike i dalje obavezne, ukoliko su đacima bliže od jednog metra.

Fizička distanca neće biti obavezna u školskim dvorištima, nema ni odvojenih velikih odmora

I studentima će od 1. oktobra konačno biti omogućeno da se vrate na predavanja, ali ne uz obavezu, imajući u vidu da njihov organizam reaguje na bolest kao i kod odraslih ljudi. Propisan je razmak od jednog metra, a u suprotnom moraće da nose maske. Zatvorene prostorije provetravaće se dva puta dnevno.

Učenici stariji od 11 godina nosiće, ako nema distance, maske

Ukoliko virus počne jače da cirkuliše, predviđena je i varijanta B. U tom slučaju, obrazovne ustanove će u prvom trenutku nastaviti da rade, ali uz pojačane mere koje su važile na kraju prethodne školske godine. U gorem scenariju, doći će do lokalnog zatvaranja škola, po geografskom principu širenja virusa. U tom slučaju, đaci iz ovih škola će ponovo nastavu pratiti preko interneta i društvenih mreža, kao tokom proleća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)