NEMOĆNI PENTAGON: Rusija održava Madura na vlasti

Novosti online

13. 08. 2020. u 19:03

НЕМОЋНИ ПЕНТАГОН: Русија одржава Мадура на власти

Foto: AP

RUSIJA ima ključnu ulogu u održavanju predsednika Venecuele Nikolasa Madura na vlasti, izjavio je šef Južne komande (USSOUTHCOM) američkih Oružanih snaga admiral Krejg Foler, govoreći na video-konferenciji koju je organizovao vašingtonski Atlantski savet.

- Ruski uticaj igra ključnu ulogu u održavanju Madura na vlasti. Ja, kao vojnik, sa zabrinutošću posmatram šta Rusija radi u Venecueli u sferi širenja dezinformacija - rekao je šef Južne komande u čiju sferu odgovornosti se nalaze centralna, južna Amerika i Karipski basen.

Po njegovoj verziji, „Rusija, Kuba, u većoj meri Iran, a u manjoj Kina, predstavljaju izazov za postizanja međunarodnog jedinstva u rešavanju krize u Venecueli“.

Foler je pozvao da se pooštre finansijske sankcije koje su ranije uvedene Venecueli kako Karakas ne bi mogao da ih izbegava.

- Zaobilaženje sankcija je prirodni nastavak taktike koju Maduro koristi za dolazak do novca - smatra general.

On dodaje da rezultati američkih napora „za rešavanje krize u Venecueli nisu takvi, kakvi bi trebali da budu“.

Na video-konferenciji je učestvovala i zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja zapadne hemisfere Keri Filipeti.

- Pošto nema mogućnosti da se osloni na tradicionalne saveznike, kao što su Rusija, Kuba i Kina, režim Madura radi slično kao i Iran. Diplomatski prostor sa njegovim tradicionalnim saveznicima se smanjuje - tvrdi ona.

Ona je saopštila da je Venecuela poslala u Iran zlato u vrednosti od pola milijardi dolara u zamenu za energente.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sale

14.08.2020. 07:51

Pa i mi bre kao normalni ljudi zabrinjeno posmatramo šta vi radite po celome svetu al vas zabole. E pa pre ili kasnije trebalo da vam neko zamrsi konce.