“GARDIJAN“ TVRDI: I vatromet doprineo eksploziji u Bajrutu? (VIDEO)

Tanjug

sreda, 12. 08. 2020. u 08:23

“ГАРДИЈАН“ ТВРДИ: И ватромет допринео експлозији у Бајруту? (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

DESETINE vreća sa vatrometom bile su uskladištene u istom hangaru u kojem je bilo više od dve hiljade tona eksplozivnog amonijevog nitrata u luci u Bejrutu, a u kojem je 4. avgusta došlo do eksplozije, piše londonski Gardijan.

Taj vatromet mogao bi biti odlučujući faktor koji je doveo do eksplozije, potvrdili su bivši lučki radnik i drugi izvori za list. Bivši radnik u luci u Bejrutu Jusuf Šehadi rekao je za Gardijan da je dobio instrukcije od libanske vojske da drži amonijev nitrat u hangaru, a da je tu bilo i 30 do 40 najlonskih vreća vatrometa.

On je rekao da je taj vatromet carina zaplijenila 2009. ili 2010. godine, dakle nekoliko godina pre amonijevog nitrata i da je lično video kada su vreće sa vatrometom unošene u hangar.

I drugi izvor potvrdio je da je vatromet bio u skladištu koje je eksplodiralo, a to potvrđuje i snimak koji je objavila istraživačka stranica Belingcat.

Na snimku se vide beli bljeskovi iz zapaljenog skladišta koji izazivaju veći, crveni plamen koji se brzo širi pre nego dolazi do druge, jake eksplozije, navodi Gardijan.

U eksploziji do koje je došlo 4. avgusta uništeni su luka i čitave gradske četvrti Bejruta, poginule su najmanje 163 osobe, dok je više od 6.000 ljudi povređeno, a srušeno oko 6.000 zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rale

12.08.2020. 21:20

Vatromet????? Hahahahahahaha, pojavio se fenomenalan snimak u 4k rezoluciji u trajanju od nekoliko minuta, snimano sa 13 sprata zgrade sa oko 850 metara daljine, gde se odlicno vidi sta se desilo, gorelo je susedno skladiste sa municijom skoro deset minuta(to je taj vatromet), cak se vidi i uzarena lopta koja je sletela na skladeiste sa nitratom koja je aktivirala ogromnu eksploziju, a pitanje je cije je bilo skladiste municije i da li je namerno zapaljeno.