POBEGLA U LITVANIJU: Tihanovskaja napustila Belorusiju jer neće da bude žrtva

Branko Vlahović, dopisnik iz Moskve

11. 08. 2020. u 09:43

DRUGOPLASIRANA na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja (38), koja je dobila 10 posto glasova, pobegla je u Litvaniju.

ПОБЕГЛА У ЛИТВАНИЈУ: Тихановскаја напустила Белорусију јер неће да буде жртва

Foto: AP

Njen dolazak potvrdio je ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkjavičus. On je na Tviteru saopštio da se sada Svetlana Tihanovskaja nalazi na sigurnom.

Tihanovskaja ne priznaje poraz na izborima, već tvrdi da je pobedila i da je pokradena. Ona je sasvim neočekivano postala glavna opoziciona zvezda minulih predsedničkih izbora u Belorusiji. Pošto centralna izborna komisija nije dozvolila da kandidat na izborima bude njen muž, poznati bloger i kritičar Sergej Tihanovski, koji se nalazi u zatvoru, ona je odlučila da izađe na megdan sadašnjem beloruskom predsedniku.

Iako su je novinari predstavljali kao domaćicu ona je zapravo po profesiji prevodilac. Završila je u Moziru u Gomeljskoj oblasti u Belorusije filološki fakultet - engleski i nemački.

Da ona bude glavni kandidat opozicije uticalo je i to što Centralna komisija nije dozvolila da dva najjača Lukašenkova suparnika - bankar Vitor Babariko i bivši diplomata i Lukašenkov dugogodišnji saradnik Sergej Cepkalo, učestvuju na izborima. Babariko je u zatvoru jer nije mogao da dokaže poreklo veće sume novca, a Cepkalo je imao veliki broj nevalidnih potpisa na spsku podrške.

Babarika su sadašnje vlasti optužile da je Gaspromov čovek, a sa tom ruskom kompanijom zadnjih meseci Lukašenko vodi pravi rat oko cena. U Gaspromu kažu da Belorusija treba da vrati dug, dok Lukašenko tvrdi da nisu ništa dužni i da ruski energetski gigant treba da im prodaje gas po cenama koje su sada u zapadnoj Evropi.

Posle objavljivanja rezultata glasanja Svetlana Tihanovskaja je nameravala da dođe na miting, ali su joj iz njenog štaba savetovali da to ne čini. Kad su počeli nemiri iznenadila je mnoge pristalice izjavom da ne namerava da učestvuje u uličnim demonstracijama jer ne želi da je vlasti uhapse.

Tihanovska očigledno nije politički fanatik, pa nije spremna da pokuša da dođe na vlast tako što će je policija tući i hapsiti.

Kasnije su vlasti saopštile da su dobile informaciju da su neki zlonamernici planirali da ubiju Svetlanu Tihanovsku, jer je opoziciji bila potrebna „sakralna žrtva“. Beloruska policija tvrdi da zna ime čoveka koji je rekao da bi je trebalo ubiti da bi se rasplamsali nemiri. Navodno da je to bio razlog što je policija čuvala štab Tihanovske.

Foto: AP

Odlazak Svetlane Tihanovske u Litvaniju sada će samo biti argument Aleksandru Lukašenku da se sadašnji neredi u Belorusiji organizujuu u inostranstvu. On je i do sada tvrdio da opozicioni kandidati dobijaju zadatke iz inostranstva, a da se centri koji režiraju nemire nalaze u Češkoj i Poljskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)