NASA OBJAVILA MAPU EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Pogledajte satelitske snimke razornih posledica detonacije (FOTO)

Novosti online

10. 08. 2020. u 14:54

НАСА ОБЈАВИЛА МАПУ ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Погледајте сателитске снимке разорних последица детонације (ФОТО)

Foto: EPA

ISTRAŽIVAČI iz NASA sarađivali su sa svojim kolegama iz Zemaljske opservatorije u Singapuru kako bi uz pomoć satelitskih podataka procenili štetu koju je nanela masicna eksplozija koja je 4. avgusta opustošila glavni grad Libana.

Prema izjavi objavljenoj na zvaničnoj veb stranici NASA, "podaci sintetskog radara iz svemira pokazuju promene površine zemlje pre i posle velikih katastrofa poput zemljotresa", a u ovom konkretnom slučaju "koriste se za prikazivanje razornog rezultata eksplozija", piše Sputnjik na engleskom.

Na mapi svaki obojeni piksel predstavlja "površinu od 30 metara", crvenim pikselima su obeležena područja koja su pretrpela "najtežu štetu", narandžasto pokazuje "umereno oštećena" područja, dok su "područja obojena žutom pretrpela manju štetu".

- Mapa "sadrži podatke koje obrađuje ESA (Evropska svemirska agencija), a analizirali su je naučnici NASA i Zemaljske opservatorije u Singapuru - dodaju iz američke svemirske agencije, napominjući da takve mape mogu "pomoći da se identifikuju teško oštećena područja koja su prioriteti za upućivanje pomoći.

Snažna eksplozija je 4. avgusta uništila luku Bejrut i oštetila brojne zgrade u gradu. Tom prilikom je život izgubilo više od 150 ljudi, a povređeno je oko 5.000.

Prema navodima vlasti, eksploziju je izazvalo 2.750 tona amonijum nitrata, koji su godinama čuvani u lučkom skladištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)