NOVA SAZNANJA O VIRUSU KORONA: Naučnici iz Vuhana utvrdili - ova grupa ljudi ima dvostruko veći rizik od smrt

Novosti online

08. 08. 2020. u 16:52

OBOLELI od kovida-19 kojima je nivo šećera u krvi visok izloženi su dvostruko većem riziku od smrti, čak i ako nisu dijabetičari, pokazuje studija sprovedena u Vuhanu.

НОВА САЗНАЊА О ВИРУСУ КОРОНА: Научници из Вухана утврдили - ова група људи има двоструко већи ризик од смрт

Foto: EPA

Ranije studije pokazale su da postoji veza između abnormalno visokog nivoa šećera u krvi i pojačane opasnosti od smrti od posledica zapaljenja pluća, moždanog udara, infarkta, traume i operacije.

Sada je, međutim, potvrđeno i da postoji veza i između dijabetesa i pojačanog rizika od smrti kod pacijenata obolelih od kovida-19, saopštio je tim naučnika sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huandžong, u Vuhanu. Štaviše, čak i u slučajevima kovida-19 kod kojih nije diganostikovan dijabetes, visok nivo šećera u krvi povećava rizik od smrti.

Zbog svega ovoga, naučnici preporučuju bolnicama da pacijentima koje prime zbog simptoma korona virusa izmere nivo šećera u krvi.

Studija, kojim je obuhvaćeno 605 pacijenata, uključujući i njih 114 koji su umrli u dve bolnice u Vuhanu, pokazuje da je 34 osto njih patilo od drugih bolesti, najčešće od visokog krvnog pritiska, ali da nisu bili dijabetičari.

Skoro trećina je imala toliko visok nivo šećera u krvi da bi im, u slučaju da je stalno bio tako visok, sigurno bio dijagnostikovan dijabetes tipa 2.

Rezultati su pokazali da su pacijenti sa najvišim nivoom šećera u krvi izloženi 2,3 puta većem riziku od smrti nego oni sa najnižim nivoom. Oni iz srednje grupe bili su izloženi 71 odsto većem riziku od smrti nego oni u najnižoj grupi.

Najzad, studija je pokazala da je kod muškaraca koji su primljeni u bolnicu sa povišenim nivoom šećera u krvi rizik od smrti bio 75 odsto veći nego kod žena sa približno istim nivoom.

Prema tome, visok nivo šećera u krvi može biti pokazatelj pojačane opasnosti od smrti usled korona virusa.

Autori studije veruju da u mehanizme koji stoje iza pojačanog rizika možda spadaju promene u stvaranju krvnih ugrušaka, ali i funkciji zidova krvnih sudova.

Još jedna mogućnost jeste preterana proizvodnja inflamatornih citokina (malih proteina važnih za prenošenje ćelijskih informacija), koje stvara imunološki sistem – tzv. citokinska oluja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!