REFORMA SZO: Berlin i Pariz napustili pregovore zbog SAD

Tanjug

08. 08. 2020. u 08:22

NEMAČKA i Francuska napustile su pregovore o reformi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) frustrirane pokušajima SAD da vode pregovore, iako je Vašington odlučio da napusti tu organizaciju, javila je Hina.

РЕФОРМА СЗО: Берлин и Париз напустили преговоре због САД

KP.RU

NJihov potez udarac je američkom predsedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, koji trenutno predsedava grupi G7, nadao da će u junu objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu SZO, dva meseca pre američkih predsedničkih izbora.

- Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila SZO - rekao je jedan visoki evropski zvaničnik koji učestvuje u pregovorima.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije nisu imali komentara, prenosi Hina.

Međutim, francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo da SAD ne bi smele biti predvodnik u reformi SZO s obzirom da nameravaju da napuste tu organizaciju.

Na pitanje o stavu Francuske i Nemačke, visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je da su sve članice G7 eksplicitno podržale ideju o reformi SZO.

- Međutim, za žaljenje je da su Nemačka i Francuska na kraju odlučile da se ne pridruže grupi u prihvatanju plana - rekao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)