REFORMA SZO: Berlin i Pariz napustili pregovore zbog SAD

Tanjug

subota, 08. 08. 2020. u 08:22

РЕФОРМА СЗО: Берлин и Париз напустили преговоре због САД

KP.RU

NEMAČKA i Francuska napustile su pregovore o reformi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) frustrirane pokušajima SAD da vode pregovore, iako je Vašington odlučio da napusti tu organizaciju, javila je Hina.

Njihov potez udarac je američkom predsedniku Donaldu Trampu jer se Vašington, koji trenutno predsedava grupi G7, nadao da će u junu objaviti zajednički plan za obuhvatnu reformu SZO, dva meseca pre američkih predsedničkih izbora.

- Niko ne želi biti uvučen u reformski proces i dobiti za to nacrt od zemlje koja je sama upravo napustila SZO - rekao je jedan visoki evropski zvaničnik koji učestvuje u pregovorima.

Na pitanje da potvrde odluku Pariza i Berlina, portparoli Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije nisu imali komentara, prenosi Hina.

Međutim, francusko ministarstvo zdravlja je saopštilo da SAD ne bi smele biti predvodnik u reformi SZO s obzirom da nameravaju da napuste tu organizaciju.

Na pitanje o stavu Francuske i Nemačke, visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je da su sve članice G7 eksplicitno podržale ideju o reformi SZO.

- Međutim, za žaljenje je da su Nemačka i Francuska na kraju odlučile da se ne pridruže grupi u prihvatanju plana - rekao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)