ZAŠTO JE FRANCUSKI PREDSEDNIK BIO U BEJRUTU? Večiti uticaj "zaštitnice

ODLAZAK francuskog predsednika Emanuela Makrona u Liban posle velike tragedije u Bejrutu ima posebnu simboliku, ako se imaju u vidu odnosi dveju zemalja kroz istoriju, ali i u savremeno doba.

ЗАШТО ЈЕ ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК БИО У БЕЈРУТУ? Вечити утицај заштитнице

AP Photo

Bliski odnosi s politikom i političarima u ovoj zemlji i danas su na snazi.

stovremeno, mnogi uspešni poslovni ljudi iz zemlje kedrova žive i rade u Francuskoj.

Još u 16. veku, Francuska se, na neki način, smatrala "zaštitnicom" hrišćana u ovom delu sveta, a kasnije je Liban u dužem periodu tretirala kao svoj protektorat. Kao republika, Francuska je krajem 19. veka od Visoke porte ispregovarala poseban status za hrišćanske ustanove u Libanu. Posle Prvog svetskog rata dobila je mandat za očuvanje autonomije Libana i položaja hrišćana u njemu. Liban je od Francuske dobio nezavisnost 1946. godine, ali je francuski uticaj ostao jak.

Tako su, na primer, Rafik Hariri i Žak Širak održavali tesne veze i pre nego što je prvi postao predsednik Francuske, a drugi premijer Libana. Kada je napuštao Jelisejsku palatu, Širak je otišao u stan od 180 kvadrata koji mu je u Parizu na raspolaganje stavila porodica Hariri.

I Emanuel Makron je više puta kao predsednik primio Rafikovog sina, Saada Haririja, naročito kada je pregovarao o njegovom povratku iz Saudijske Arabije posle njegove iznenadne, pa povučene ostavke 2017.

Zbog svega navedenog Makron je, između ostalog, požurio u Liban, da odnese pomoć i svaku drugu vrstu podrške libanskom narodu, uz poruku da će se vratiti već 1. septembra da se lično uveri da li je došlo do promena u odnosu režima prema situaciji u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri