EKONOMSKA SITUACIJA U ITALIJI: Biće otkaza zbog korone

Milica Ostojić

07. 08. 2020. u 15:04

AKO usledi zbogom blokiranju otpuštanja sa posla, zbog izostanka aktivnosti ili smanjene aktivnosti poslodavca zbog korona virusa, to bi bila ogromna cena za nezaposlenost u Italiji, procene su da bi tako ostalo između 500.000 i milion građana bez posla, a tome se dodaju i radna mesta izgubljena u vreme zatvorenosti Italije, čiji je teret podnosila državna kasa do avgustovskog Dekreta.

ЕКОНОМСКА СИТУАЦИЈА У ИТАЛИЈИ: Биће отказа због короне

Foto: Tanjug/AP

Novi Dekret koji je usvojila Vlada i predložila Parlamentu za raspravu, prethodni je imao rok do 18. maja do kada je važila zabrana otpuštanja, ostao je na snazi do isteka pomoći kase uzajamne pomoći, ali je moguće da od 18. avgusta stupi na snagu Dekret po kojem se može otpustiti radnik zbog prestanka aktivnosti poslodavca ili zbog sporazumne isplate radnika od strane poslodavca.

Najurušeniji sektori su i dalje najrizičniji: turizam, ugostiteljstvo i prodaja u radnjama raznih vrsta robe a spasio se sektor prehrambenih proizvoda, lekova i sredstava za higijenu. Pokazatelj istraživanja evidentira strah Italijana, u maju mesecu njih 47 posto živelo je u strahu od gubljenja posla a već početkom avgusta njih 51 posto. Sindikati smatraju da je broj onih koji bi ostali bez posla ako se donese odluka o otpuštanju oko 850.000.

Samo na nekolikim primerima evidentno je kako je agonično stanje u Italiji u javnim uslugama, restoranima i barovima, gde postoji tradicija doručka u baru najbližem radnom mestu, potom lagani ručak u restoranu u pauzi između 13 i 14 sati, a s obzirom da sada najveći broj i dalje radi od kuće znači nema ni klijentele koja konzumira, nema turista i vlasnici takvih usluga su očajni a veliki broj zbog toga nije ni otvorio svoju delatnost ili je pokušao da otvori i odmah zatvorio.

Ista je stvar i sa prodavnicama obuće, odevnih predmeta, jer ako se radi od kuće osoba nema više onaj impuls da posle radnog vremena u kancelariji izađe, prošeta i kupi nešto za sebe. Sada u vreme upravo započetih letnjih rasprodaja već je evidentno da je malo kupaca a tek će se izračunati procenat pravog kraha u odsustvu klijentele koja se plaše za svoje sutra i šta će se događati na jesen.

Čak 79 posto takvih radnji mora da zatvori, zanatlije takođe sa svojim proizvodima koji sakupljaju prašinu u vetrinama, njh 62 posto, da ne govorimo o totalnoj krizi u prodaji automobila, u vreme zatvorene Italije kako građana tako i radnji u aprilu je prodaja opala za 97,6 posto.

Sada je država najavila tzv. ekobonus, ponudivši vlasnicima automobila starijih od 10 godina da mogu dati svoj auto na "rotamaciju", dobiće od prodajnog mesta određenu sumu i manje više toliku iz državne kase kao stimulans da bi se kupio novi auto jer bi tako zaštitili okolinu od štetnih izduvnih gasova. To će svakako pomoći makar toj industrijskoj grani, ali sve drugo je u potpunoj neizvesnosti od onoga što nas čeka na jesen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?