AMBASADOR SRBIJE SE JAVIO IZ BEJRUTA: Saopštio šta se dešava sa Srbima u Libanu nakon eksplozije

Novosti online

četvrtak, 06. 08. 2020. u 10:16

АМБАСАДОР СРБИЈЕ СЕ ЈАВИО ИЗ БЕЈРУТА: Саопштио шта се дешава са Србима у Либану након експлозије

Ambasador Emir Elfić

EKSPLOZIJA u Bejturu bila je toliko jaka da se osetila i na Kipru, kaže Emir Elfić, ambasador Srbije u Libanu.

- Bio sam kod kuće sa svojom porodicom, spremao se da idem ka gradu kada sam imao nešto zakazano. U samom trenutku događaja niko nije znao šta se dešava, smatralo se da je došlo do terorističkog napada. Mediji su javili da se dogodila eksplozija u luci. Bila je toliko jaka da se osetila na Kipru - naveo je Elfić.

Kaže da je Ambasada u kontaktu sa svim građanima Srbije koji se nalaze u Bejrutu, ali među žrtvama i povređenima nema Srba. Proglašeno je i vanredno stanje na dve nedelje, ali samo za Bejrut, a vojska je preuzela kontrolu.

- Vojska je preuzela kontrolu da bi se izvršile sve analize i istražilo šta se desilo - rekao je ambasador.

On je dodao da su prvobitno postojale spekulacije da je reč o napadu koji je izvršio Izrael pošto postoje povećane tenzije u odnosima s tom zemljom.

Međutim, istakao je, ministar unutrašnjih poslova Libana odbacio je te spekulacije, kao i one da je došlo do sabotaže u postrojenju gde je uskladišten amonijum nitrat od 2014. godine.

On je naveo da se pokazalo da nije bilo sabotaže, već da se radi o ljudskom nemaru, i istakao da je vlada donela odluku da se svi nadležni u luci stave u kući pritvor.

Istraga je u toku, a zvanični izveštaji još nisu objavljeni, dodao je Elfić za Prvu TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)